Reconstituirea unei cafenele, în cadrul expoziției „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Sfaturi de la finalul secolului al XIX-lea pentru pregătirea unei cafele delicioase

📁 Istorie culinară
Autor: Redacția
🗓️ 27 august 2023

Spre finalul secolului al XIX-lea, cafeneaua, nou spațiu public de socializare, și-a făcut apariția și în Brașov. Cafeaua se savura, însă, și în mediul intim al casei.

J. C. Hințescu – Josef Carl Hintz, pe numele lui adevărat –, în lucrarea „Bucătăreasa națională. Carte de rețete din Ardeal”, apărută în anul 1874 la Editura brașoveană Frank și Dressnandt, oferea gospodinelor câteva sfaturi despre cum să încerce și să pregătească boabele, astfel încât cafeaua pe care urmau să o prepare să aibă într-adevăr un gust delicios, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

Neîndoios, cafeaua era de bună calitate dacă cele câteva boabe, aruncate în apa rece

dintr-un vas, ajungeau cu ușurință pe fundul acestuia. Puse în apă fierbinte, boabele bune ar fi trebuit să îngălbenească lichidul, dimpotrivă, colorația verde sau brună a apei trădând o cafea „văpsită sau stricată”.

Reclamă cafea „Franck” (foto: Arhivele Naționale Brașov)
Reclamă cafea „Franck” (foto: Arhivele Naționale Brașov)

Odată verificată calitatea cafelei, întreaga cantitate de boabe se spăla cu apă călduță, după care acestea erau lăsate să se usuce fie „pe cârpe”, la soare, fie pe o hârtie, pe vatra călduță. Urma îndepărtarea boabelor rele, cele bune, rămase, fiind puse la prăjit, operațiune ce nu se făcea oricum.

Jarul se aranja doar împrejurul tigăii de prăjit și nicidecum nu se punea direct sub ea. Boabele se amestecau în continuu, ca nu cumva să se ardă, iar când își schimbau culoarea spre maroniu se răsturnau într-un castron și se acopereau.

Nu după mult timp, se întindeau pe o sită, ca să se răcească repede fără să se înnegrească. După aceea boabele se măcinau, pudra păstrându-se „în vase bine încheiate și astupate de sticlă sau de porțelan”.

Serviciu de cafea din argint, cu cafetieră și două cești, decor cu godron și un motiv neorococo, cu elemente ghidate după litera C, volute, flori și frunze, piese din Colecția Muzeului Național Bran

Serviciu de cafea din argint, cu cafetieră și două cești, decor cu godron și un motiv neorococo, cu elemente ghidate după litera C, volute, flori și frunze, piese din Colecția Muzeului Național Bran, aflate în expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”, deschisă până la sfârșitul lunii septembrie 2023, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00.

Foto sus: Reconstituirea unei cafenele, în cadrul expoziției „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Sursă:

J. C. Hințescu, „Bucătăreasa națională. Carte de rețete din Ardeal”.