Sesiunea omagială Regina Soldat jpeg

Sesiunea omagială Regina Soldat

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 octombrie 2017

Asociația România Culturală și Academia de Studii Economice (ASE) organizează sesiunea omagială „Regina soldat” marți, 3 octombrie 2017, ora 17.00, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul E. S. Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, Ambasadorul Cultural ONU-Geneva, George Călin, Șeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, Dan Neculăescu, Secretar de Stat - Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Pugna, Secretar de Stat - Ministerul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. dr. Dorel Paraschiv, Prorector ASE, Silviu Lefter, Directorul Societății Naționale de Cruce Roșie, prof. univ. dr. Sergiu Iosipescu, prof. univ. dr. Ioan Bulei, Dr. Ștefania Dinu, Directorul Muzeului Național Cotroceni, Dr. Narcis Dorin Ion, Directorul Muzeului National Peleș și Anca Beatrice Todireanu, Președintele Asociației România Culturală.

regina jpg jpeg

Cu un veac în urmă, în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a vrut să se identifice cu suferința poporului român, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai. Este singura Suverană care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar și pe front, coborând fără frică în „tranșeele morții” pentru a-și încuraja soldații!

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Marelui Război, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război - Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire – Ministrul Franței în România, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, Regina noastră a fost numită și REGINA SOLDAT!

Vă invităm așadar „să dăm mână cu mână” și împreună să ne omagiem Regina, la ceas aniversar: Centenarul Primului Război Mondial (1917-2017)!