Serile de Artă Medievală din Cetatea Severinului jpeg

Serile de Artă Medievală din Cetatea Severinului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 15 octombrie 2014

Al doilea sfârșit de săptămână al lunii octombrie se încheie în spiritul festivalului Toamna Severineană, dar spiritul acesteia continuă vreme de două zile când domnițele și cavalerii din Ordinul Basarabilor din Cetatea Severinului vor începe să ridice fortificații medievale imaginare.

Noua destinație culturală a severinenilor se datorează celei de-a doua ediții a proiectului Serile de Artă Medievală dinCetatea Severinului ce se vor desfășura în perioada 11-12 octombrie în zona insulei din vecinătatea Cetății Severinului, de la ceasurile 11 până la apus de soare.

Manifestarea se va desfăşura sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi este organizată de Centrul Cultural PETRE ȚUȚEAîn parteneriat cu Municipiul Drobeta-Turnu Severin și Colegiul Național TRAIAN.

Deschiderea proiectului se va face sâmbătă, 11 octombrie a.c. printr-o paradă ce va parcurge începând cu ora 11.00 un traseu cu rezonanțe istorice:Cetatea Severinului – Palatul Cultural Theodor Costescu– fântîna cinetică – str. Teodor Costescu– Hala Radu Negru– str. I.G. Bibicescu– Bd. Carol I– Palatul Cultural Theodor Costescu– Parcul gen. Dragalina – Cetatea Severinului și va continua cu două zile bogate în programe interactive:Târgul Breslelor -Târgul de Meşteşuguri Vii(expoziţii de ceramică, lemn, metal, piele, textile, instrumente populare), Cortul Armurierului (spade de Toledo, scuturi, arc englezesc, tapiserie medievală, goblenuri), Școala de scrimă medievală, Școala de Gastronomie Medievală (reţete medievale oferite publicului de Sidoniade la VES).

Sămbătă și duminică, severinenii vor putea alege între diferitele activități propuse până la ceasurile 8 ale serii:Teatru de păpuşi tradiţionale, Atelier de confecţionare şi mânuire de păpuşi tradiţionale, Conferinţe pe teme istorice şi pe tema amenajărilor peisagistice în siturile medievale,  atelier de Teatru medieval,  Atelier de oralitură, Şcoală de dans, Școală de tir cu arc englezesc, Atelier de Commedia dell’arte,  Recital de sonete și Atelier de heraldică.

Tematica artistică a manifestării este susținută de Ordinul Basarabilor din Țara Severinului, Ordinul Mușatinilor din Țara de Sus a Moldovei și Arcașii de la Sucevița.

Sponsorii proiectului sunt BRD–Societe Generale, TOLEDO Exim, APICOLA Mehedinți.

 Proiectul cultural Serile de Artă Medievală dinCetatea Severinuluiva continua în preajma fortificației medievale severinene și în 2015 – motiv pentru care invitam tinerii pasionația de arta medievală să ni se alăture pe parcursul acestor două zile.