România Mare reflectată în reprezentări cartografice, la Biblioteca Academiei Romane jpeg

România Mare reflectată în reprezentări cartografice, la Biblioteca Academiei Romane

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 23 octombrie 2018

Marți, 23 octombrie 2018, la ora 14, Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va găzdui vernisajul expoziției „România Mare reflectată în reprezentări cartografice“. Expoziția este organizată de Biblioteca Academiei Române, în parteneriat și la inițiativa Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2018 și poate fi vizitată după următorul program: luni-vineri: orele 10-18, sâmbătă: 10-14, informează un comunicat al Biroului de presă al Academiei Române.

Vor fi expuse 85 de hărţi, planuri şi cartograme din colecțiile Cabinetului de Hărți al Bibliotecii Academiei Române, care acoperă parcursul istoric al unificării țărilor române, având ca punct de plecare Unirea Principatelor Române din anul 1859 („Charta Principatelor Unite şi Bassarabiei“ realizată în 1861) până la cel de-al Doilea Război Mondial (harta „Numărul românilor înainte şi după împărţirea ţării aflaţi în ţară şi peste hotare“ realizată de Institutul Geografic Militar în anul 1941).

Romania Mare reprezentari cartografice jpg jpeg

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri și are ca scop ilustrarea cartografică a diferitelor secvenţe istorice premergătoare constituirii României Mari, prezentarea hărţilor etnografice folosite în timpul negocierilor din cadrul Conferinţei de Pace de la Paris 1919-1920, precum şi reflectarea noilor dimensiuni teritoriale, geopolitice şi socio-economice în materialele cartografice interbelice.  

 „Istoria devine incomprehensibilă fără hărți, fără reprezentări cartografice. De aceea expoziția realizată de Biblioteca Academiei Române – instituția care deține un adevărat tezaur național al României și al românilor – este de o importanță capitală. Cuvântul «hartă» (charta) are aceeași etimologie ca și cuvântul «carte», semn că universurile cartografiei și cărturăriei interferează, se completează și intră în sintonie“ declară în prefața catalogului expoziției acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. 

Expoziţia de la Biblioteca Academiei Române dorește să ilustrează faptul că sacrificiul militarilor români în timpul Primului Război Mondial a fost susţinut, din plin, de celelalte segmente ale societăţii româneşti, între care cartografia românească a fost un contributor de seamă la izbânda revendicărilor legitime, naţionale şi politice, ale românilor în cadrul Conferinţei de pace de la Paris din anii 1919-1920.