„România din inima Reginei Maria”, expoziție la Suceava jpeg

„România din inima Reginei Maria”, expoziție la Suceava

Muzeul Bucovinei din Suceava vă invită joi, 10 mai 2012, ora 12, la vernisajul expoziţiei temporare „România din inima Reginei Maria” realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Istorie în perioada 10-20 mai 2012 şi, în cadrul ei, pentru prima dată la Suceava, va fi expusă caseta de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria.

Alături de această piesă deosebită va fi expus şi pavoazul pentru regine al bricului Mircea I, steag în  care s-a înfăşurat caseta cu inima reginei, depusă apoi în capela Stella Maris de la Balcic. Aceste piese se află în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, instituţie cu care muzeul nostru are o colaborare deosebită.

În jurul acestor simboluri ale istoriei românilor vor fi expuse, pentru prima dată,   aproximativ 100 de medalii şi monede britanice, de sec. XVIII-XX, din colecţia Muzeului Bucovinei. O parte a pieselor  ilustrează ascendenţa Reginei Maria, prin monede cu efigiile regilor Marii Britanii, începând cu anul 1745, altele  evidenţiază vastitatea Imperiului colonial britanic, dar şi modul cum funcţiona protecţia categoriilor defavorizate în ţara de origine a Reginei Maria;o remarcă specială merită medaliile britanice emise cu ocazia unor evenimente deosebite, precum inaugurarea celebrului Crystal Palace, la Londra, în anul 1851.

Un loc special în expoziţie este rezervat călătoriei Reginei Maria în America, din anul 1926, ilustrat cu imagini de epocă, alături de care vor fi expuse mărturii foto-documentare ale prezenţei unor suceveni pe pământ american, veniţi în căutarea „visului american” la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX, precum şi inedite obiecte personale care au aparţinut acestora, păstrate până astăzi de urmaşii lor.

Expoziţia şi-a propus să ilustreze câteva faţete mai puţin cunoscute publicului, legate această epocă şi de  felul cum Regina Maria a promovat această ţară:din inimă, cu toată inima, pentru toţi românii, oriunde s-au aflat. O regală inimă britanică pentru România.

Sursa:http://www.clementmedia.ro/