Redeschiderea Muzeului Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti jpeg

Redeschiderea Muzeului Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti

Cu prilejul anivers─ârii a 151 de ani de la ├«nfiin╚Ťarea institu╚Ťiei, Universitatea din Bucure╚Öti redeschide joi, 16 iulie 2015, ora 11:00, u╚Öile Muzeului Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti pentru vizitatori, dup─â un an ├«n care au fost efectuate lucr─âri de renovare, modernizare ╚Öi reorganizare.

├Änfiin╚Ťat la 29 iulie 1967, Muzeul Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti de╚Ťine un patrimoniu ce se compune din documente ╚Öi obiecte valoroase, cu profund─â semnifica╚Ťie pentru istoricul prestigioasei institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt bucure╚Ötene. Aceste m─ârturii recompun o istorie care coboar─â ├«n timp p├ón─â la momentul ├«nfiin╚Ť─ârii la Bucure╚Öti a Academiei domne╚Öti de c─âtre domnitorul Constantin Br├óncoveanu, institu╚Ťie care a devenit un centru important de educa╚Ťie ╚Öi cultur─â pentru spa╚Ťiul sud-est european. Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti valorific─â o larg─â gam─â de exponate:documente, manuscrise, c─âr╚Ťi rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii ╚Öi piese de mobilier.

├Äntreg proiectul, coordonat de conf. univ. dr. Florentina Ni╚Ťu, prodecan al Facult─â╚Ťii de Istorie din cadrul Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, aduce ├«n aten╚Ťia vizitatorilor exponate deosebit de importante din punct de vedere istoric. Momentul fondator este marcat prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la ├«nfiin╚Ťarea Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti precum ╚Öi la confirmarea primului rector al Universit─â╚Ťii ╚Öi a decanilor celor trei facult─â╚Ťi. Dintre piesele valoroase care trimit la aceast─â perioad─â amintim piatra fundamental─â a vechii cl─âdiri a Universit─â╚Ťii, a╚Öezat─â la funda╚Ťia edificiului pe data de 10 octombrie 1857, precum ╚Öi acvila de pe frontonul vechii cl─âdiri (fronton realizat Karl Storck ╚Öi distrus ├«n timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944).

Cu ocazia Centenarului, o serie de prestigioase institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior din ├«ntreaga lume (Cambridge, Oxford, Paris etc.) au transmis Universit─â╚Ťii mesaje de felicitare, diplome ╚Öi plachete care sunt expuse ├«n cadrul muzeului. De╚Öi a traversat o perioad─â grea ├«n anii comunismului, Universitatea a cunoscut pe ansamblu o confirmare ╚Öi consolidare a valorilor profesionale;activitatea universitar─â poate fi reconstituit─â printr-o serie de fotografii inedite, diplome sau foi matricole. De asemenea, ├«n expunere pot fi v─âzute diploma Doctor Honoris Causa acordat─â lui Nicolae Ceau╚Öescu ├«n 1973, precum ╚Öi fotografii ╚Öi alte m─ârturii ale vizitelor f─âcute Universit─â╚Ťii ╚Öi Muzeului Universit─â╚Ťii.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, aflat ├«n aripa st├óng─â a cl─âdirii Facult─â╚Ťii de Drept din cadrul Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti (Bd. Mihail Kog─âlniceanu, nr. 36-46). Accesul este liber.

11728903 10153032567563100 6522991288012814526 o jpg jpeg