Redeschiderea Muzeului Universității din București
Cu prilejul aniversării a 151 de ani de la înființarea instituției, Universitatea din București redeschide joi, 16 iulie 2015, ora 11:00, ușile Muzeului Universității din București pentru vizitatori, după un an în care au fost efectuate lucrări de renovare, modernizare și reorganizare.
Înființat la 29 iulie 1967, Muzeul Universității din București deține un patrimoniu ce se compune din documente și obiecte valoroase, cu profundă semnificație pentru istoricul prestigioasei instituții de învățământ bucureștene. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituție care a devenit un centru important de educație și cultură pentru spațiul sud-est european. Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universității din București valorifică o largă gamă de exponate:documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier.
Întreg proiectul, coordonat de conf. univ. dr. Florentina Nițu, prodecan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, aduce în atenția vizitatorilor exponate deosebit de importante din punct de vedere istoric. Momentul fondator este marcat prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la înființarea Universității din București precum și la confirmarea primului rector al Universității și a decanilor celor trei facultăți. Dintre piesele valoroase care trimit la această perioadă amintim piatra fundamentală a vechii clădiri a Universității, așezată la fundația edificiului pe data de 10 octombrie 1857, precum și acvila de pe frontonul vechii clădiri (fronton realizat Karl Storck și distrus în timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944).
Cu ocazia Centenarului, o serie de prestigioase instituții de învățământ superior din întreaga lume (Cambridge, Oxford, Paris etc.) au transmis Universității mesaje de felicitare, diplome și plachete care sunt expuse în cadrul muzeului. Deși a traversat o perioadă grea în anii comunismului, Universitatea a cunoscut pe ansamblu o confirmare și consolidare a valorilor profesionale;activitatea universitară poate fi reconstituită printr-o serie de fotografii inedite, diplome sau foi matricole. De asemenea, în expunere pot fi văzute diploma Doctor Honoris Causa acordată lui Nicolae Ceaușescu în 1973, precum și fotografii și alte mărturii ale vizitelor făcute Universității și Muzeului Universității.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Universității din București, aflat în aripa stângă a clădirii Facultății de Drept din cadrul Universității din București (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). Accesul este liber.