Centenarul Regelui Mihai  Întoarcerea acasă jpeg

Recomandare de film - REGELE MIHAI: DRUMUL C─éTRE CAS─é

Chainsaw Film Productions ╚Öi HISTORY Channel lanseaz─â ÔÇťRegele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ. Documentarul prezint─â povestea nespus─â a vie╚Ťii Regelui ├«n exil ├«ncep├ónd cu expulzarea sa for╚Ťat─â din Rom├ónia ├«n 1948 de c─âtre comuni╚Ötii impu╚Öi de Kremlin ╚Öi p├ón─â la ├«nmorm├óntarea l├óng─â str─âmo╚Öii s─âi la M─ân─âstirea Curtea de Arge╚Ö ├«n 2017.

Programul este difuzat ├«n premier─â pe HISTORY Channel duminic─â la ora 21:00, cu o zi ├«naintea centenarului n╚Österii Regelui Mihai ╚Öi este urmat de alte 11 difuz─âri p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului. Documentarul a fost filmat ├«n Rom├ónia, Elve╚Ťia ╚Öi Marea Britanie.

Programul include un interviu cu Prin╚Ťul Philip, Duce de Edinburgh, ├«n care descrie prietenia sa din copil─ârie cu Regele Mihai c├ónd c─âl─âreau ponei pe malul M─ârii Negre ╚Öi la Castelul Pele╚Ö ├«n Sinaia. Prin╚Ťul Philip, care este ├«nrudit ca ╚Öi so╚Ťia sa Regina Elisabeta a II-a cu Regele Mihai, comenteaz─â ╚Öi pozi╚Ťia Occidentului care abandoneaz─â Rom├ónia ╚Öi Europa de est sub influen╚Ťa lui Stalin la Yalta ├«n 1944.

Poster Regele Mihai Drumul catre casa jpg jpeg

├Ämpreun─â cu filmele anterioare ÔÇťR─âzboiul Regelui (2016) ╚Öi ÔÇťMaria: Inima Rom├ónieiÔÇŁ (2018), noul documentar ÔÇťRegele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ aduce ├«n fa╚Ťa publicului o perioad─â din istoria Rom├óniei din 1860 p├ón─â ├«n 2017,ÔÇŁ spune John Florescu, Produc─âtorul executiv al celor trei programe. Primele dou─â documentare au fost lansate ├«n Romania pe ProTV ╚Öi au fost difuzate ├«n 42 de ╚Ť─âri pe HISTORY Channel.

Narat de aclamatul actor Marcel Iure╚Ö, documentarul prezint─â interviuri cu membri ai familiei Regelui, consilieri ╚Öi prieteni apropia╚Ťi Regelui Mihai, avocatul s─âu din Elve╚Ťia, jurnali╚Öti, istorici ╚Öi fostul director al Casei Regale. Consilierul istoric principal al filmului este Dr. Matei Cazacu, autor ╚Öi istoric la Centre National de la Recherche Scientifique ├«n Paris.

John Florescu și scenaristul și producătorul britanic Trevor Poots au realizat acest program de 44 de minute împreună cu echipa românească condusă de producătorul senior Viorel Chesaru.

Printre revela╚Ťiile pu╚Ťin cunoscute ale acestui documentar (bazate pe documente desecretizate) fac parte:

 *├Äncercarea CIA de a-l implica pe Rege ├«ntr-o opera╚Ťiune secret─â ├«n anii 50 care urma s─â para╚Öuteze agen╚Ťi ├«n mun╚Ťii Carpa╚Ťi pentru a destabiliza regimul comunist din Rom├ónia. CIA i-a oferit Regelui Mihai echivalentul a jum─âtate de million de dolari ╚Öi o cas─â ├«n America pentru aceast─â colaborare, dar Regele a refuzat. Filmul prezint─â rela╚Ťia ├«ntre Rege ╚Öi Frank Wisner, Director influent ├«n CIA, care ├«l cunoscuse pe Rege ├«n 1944 ca t├ón─âr agent al serviciilor de informare americane la Bucure╚Öti.

 *Securitatea l-a amenin╚Ťat cu moartea pe Regele Mihai, ├«nconjur├óndu-i casa de l├óng─â Geneva ╚Öi infiltr├óndu-i anturajul apropiat cu spioni care ├«l urm─âreau. M─ârturiile fostului avocat al Regelui ╚Öi ale cercet─âtorilor CNSAS din Bucure╚Öti, precum ╚Öi documente din arhivele Cantonului Geneva ╚Öi ale Poli╚Ťiei Federale eleve╚Ťiene, confirm─â acest lucru, precum ╚Öi faptul c─â Regele ╚Ötia de aceste opera╚Ťii de urm─ârire.

 *C─âs─âtoria catolic─â a Regelui Mihai cu Regina Ana, f─âcut─â ├«n secret la Biserica Saint Charles ├«n Monaco ├«n 1965, la 17 ani dup─â c─âs─âtoria lor ortodox─â ├«n Palatul Regal din Atena ├«n 1948. ├Än 1948, mamele celor doi, Regina Elena ╚Öi Prin╚Ťesa Margarethe a Danemarcei s-au ├«nt├ólnit la Vatican cu Papa Pius al XII-lea pentru a-i cere permisiunea pentru o ceremonie catolic─â. Discu╚Ťiile au fost foarte aprinse ╚Öi Regina Ana poveste╚Öte cum mama ei, ╚Öocat─â de refuzul Papei, a lovit cu pumnul ├«n mas─â, l─âs├óndu-l stupefiat pe pap─â.

Filmul prezint─â ╚Öi momentele dificile din via╚Ťa Regelui, c├ónd a fost nevoit s─â ├«╚Öi ├«ntre╚Ťin─â familia ╚Öi s─â-╚Öi creasc─â cele cinci fete cu resurse financiare modeste. Cei apropia╚Ťi povestesc cum Regele devenise foarte retras ╚Öi suferea psihic, ├«n parte datorit─â neputin╚Ťei de a se face ascultat de c─âtre liderii mondiali. Stabilit ├«ntr-o zon─â rural─â din Anglia, Regele a ╚Ťinut o ferm─â de p─âs─âri ╚Öi a ref─âcut mobil─â.

├Än mod remarcabil, via╚Ťa regelui s-a schimbat dup─â ce s-a implicat ├«n Elve╚Ťia ├«ntr-o mi╚Öcare inter-religioas─â cu sediul ├«ntr-un castel ├«n Caux care promova pacea ╚Öi reconcilierea. Mi╚Öcarea de Re-├Änarmare Moral─â (MRM) a fost fondat─â ╚Öi condus─â de pastorul american Frank Buchman, care prezentase principiile sale Reginei Maria cu patru decade ├«n urm─â la Castelul Pele╚Ö. O veche prieten─â a familiei, Danielle Maillefer, spunea despre Rege: ÔÇť Pentru prima dat─â ├«n exil, a sim╚Ťit c─â este cineva ╚Öi c─â are ├«nc─â un rol important de jucat ├«n lume.ÔÇŁ Regele Mihai a mai lucrat ca pilot de ├«ncercare la Geneva ╚Öi ca broker pentru o firm─â de pe Wall Street, unde era cunoscut ca ÔÇťMister Michael KingÔÇŁ.

Una din secven╚Ťele cele mai puternice include reflec╚Ťiile Regelui despre ╚Ťara de care a fost desp─âr╚Ťit ├«n cea mai mare parte a vie╚Ťii ╚Öi unde a reu╚Öit s─â se ├«ntoarc─â sporadic dup─â 1997. Regele Mihai vorbe╚Öte despre absen╚Ťa unei spiritualit─â╚Ťi ├«n via╚Ťa rom├ónilor, despre suspiciunea paralizant─â ├«nr─âd─âcinat─â din timpul comunismului ╚Öi despre lipsa ini╚Ťiativei ├«n via╚Ťa rural─â.

Interviul audio cu Prin╚Ťul Philip a fost ├«nregistrat la Palatul Buckingham de John Florescu pe 20 octombrie 2016, ╚Öi este considerat ultimul interviu dat de prin╚Ť ├«nainte de retragerea sa din via╚Ťa public─â.

Documentarul se bazeaz─â pe interviul realizat de John Florescu cu Regele Mihai ├«n 2003 la Palatul Elisabeta. Interviul de peste cinci ore a r─âmas timp de peste 10 ani ├«ntr-un depozit ├«n Hollywood. Doar 30 de minute au fost folosite pentru ÔÇťR─âzboiul RegeluiÔÇŁ, lansat ├«n 2016 pe ProTV ╚Öi dup─â aceea pe HISTORY Channel.

Producătorii executivi ai filmului pentru HISTORY Channel sunt Bartek Major și Agnieszka Kubiak.

Printre intervieva╚Ťi se num─âr─â profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor ╚Öi istoric occidental specializat ├«n istoria Rom├óniei, profesor emerit al University College London ╚Öi Dr. Tessa Dunlop, istoric ╚Öi comentator TV din Marea Britanie, care lucreaz─â ├«n prezent la o biografie a Reginei Maria. Diana Mandache, cel mai prolific biograf al Familiei Regale a Rom├óniei, ╚Öi-a adus contribu╚Ťia din punct de vedere editorial ╚Öi al cercet─ârii.

Din echipa de produc╚Ťie a filmului, fac parte Mircea L─âc─âtu╚Ö ÔÇô editor si produc─âtor arhive, Dan Dr─âghicescu ÔÇô produc─âtor asociat ╚Öi Laura Beldiman ÔÇô cercet─âtor si asistent editorial.

Sponsorii filmului sunt Banca Transilvania și S.N. Nuclearelectrica S.A. Filmul este realizat cu suportul TVR.