„Rapidismul: istoria unui fenomen sportiv”   recenzie de carte jpeg

„Rapidismul: istoria unui fenomen sportiv” - recenzie de carte

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 28 mai 2021

Cartea Rapidismul: istoria unui fenomen sportiv examinează traseul clubului sportiv Rapid București, focalizându-și atenția asupra echipei de fotbal și suporterilor, fără a neglija însă celelalte discipline. Lucrarea aduce la lumină documente necunoscute, informații trecute cu vederea, valorifică istoria orală și adaugă la toate aceste aspecte un discurs analitic față de tot ceea ce s-a scris despre Rapid București, pentru a oferi o imagine de ansamblu a unui fenomen de amploare în spațiul sportiv românesc.

Cartea se adresează tuturor pasionaților de istoria sportului, nu doar suporterilor rapidiști, care vor regăsi în această lucrare un fenomen spectaculos, bine încadrat în contextul politic, social și economic.

„Rapidismul: istoria unui fenomen sportiv”, a lui Pompiliu-Nicolae Constantin a primit Premiul „Ioan Chirilă”, pentru cea mai bună carte sportivă a anului 2020, din partea Asociației Presei Sportive.

Autorul, Pompiliu-Nicolae Constantin, este istoric și jurnalist, lector asociat la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, unde predă istoria sportului. Doctor în istorie (Universitatea din București) și în științe politice (Université Libre de Bruxelles), autorul este și cercetător asociat al CEREFREA - Universitatea din București. În plus, Pompiliu-Nicolae Constantin este colaborator permanent al revistei Magazin Istoric (din 2013) și este membru al celor mai importante asociații de istoria sportului: International Society for the History of Physical Education and Sport (din 2011) și European Committee for Sports History (din 2018). Ca jurnalist, el a lucrat de-a lungul timpul pentru Boom Sport, Sport Total FM, Dolce Sport, Telekom Sport și Look Sport.

190533511 507956090246612 752655548837490064 n jpg jpeg

„Apariția în piața publicistică a unei cărți care studiază rapidismul și fenomenul sportiv vișiniu nu poate constitui decât un succes, cel puțin în nișa noastră, a celor care ne bucurăm și suferim pentru acest club. Se foloseau cuvintele «fotbal» și «celelalte sporturi». Ei bine, «celelalte sporturi» sunt discipline care au făcut mereu cinste mișcării sportive rapidiste. Atletism, box, handbal, volei, lupte, baschet, popice, polo, și nu numai, sunt sporturi care de multe ori au depășit performanțele atinse de către echipa de fotbal și au urcat pe podium întreg fenomenul rapidist”. (Vali Caciureac, Președinte CS Rapid)

„O carte de suflet, pentru suflet, cu suflet, căci cum altfel ar putea să fie o lucrare dedicată echipei Rapid și rapidismului, acest fenomen care a depășit cu mult granițele fotbalului și ale Bucureștiului, devenind o stare de spirit. Istoria echipei de fotbal giuleștene curge cu bucurii și dureri, transformându-se firesc în istoria suporterilor, pe fundalul lumii românești din interbelic până în postcomunism. La finalul lecturii vom putea constata că ne-am îmbogățit și cunoașterea, și capacitatea emoțională de a participa la sentimentele aprinse ale împătimiților echipei din Giulești”. (Prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu, Universitatea din București)

„Ce vrea, de fapt, sau mai degrabă ce regăsim în această carte? Mulți dintre noi, generația anilor ’80 și chiar cea de dinainte, am putea întreba ușor vexați: «Ce să mai aflăm nou, pentru că noi le-am cam citit și chiar trăit pe toate? Ce ne-ar mai putea ascunde nouă Rapidul? Cu ce ne-ar putea surprinde?» Rapidismul, pe care întreaga mea viață l-am considerat un minunat fenomen neelucidat, însă izvorât dintr-o permanentă frondă, iată că poate fi explicat ca element de studiu. Fascinant, chiar fascinant! O carte care sunt convins că a necesitat mult, foarte mult studiu și tot atâta muncă. În fine, o carte ce poate sta la loc de cinste, vizibil, în biblioteca oricărui suporter care în zi de meci pleacă spre stadion fredonând cel mai frumos imn din lume. Cum care? Imnul RAPIDULUI!”. (Lucian Ionescu, Director Imagine FC Rapid 1923)