Radu Jude realizeaz─â un documentar dedicat colec╚Ťiei Costic─â Acsinte jpeg

Radu Jude realizeaz─â un documentar dedicat colec╚Ťiei Costic─â Acsinte

­čôü Recomand─âri de film
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 27 iunie 2016

Regizorul Radu Jude se afl─â ├«n aceast─â perioad─â ├«n produc╚Ťie cu un documentar independent produs de Hi Film Productions. Noul proiect cinematografic combin─â aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colec╚Ťiei Costic─â Acsinte ╚Öi diverse materiale din Arhiva Na╚Ťional─â de Filme ╚Öi din Arhiva Societ─â╚Ťii Rom├óne de Radiodifuziune.

Montajul documentarului este semnat de C─ât─âlin Cristu╚Ťiu iar consilierea tehnic─â este asigurat─â de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costic─â Acsinte.

Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă.

N─âscut la 4 iulie 1897, ├«n comuna Perie╚Ťi, jude╚Ťul Ialomi╚Ťa, Costic─â Acsinte este unul din eroii Primului R─âzboi Mondial.

Odat─â cu ├«nceperea conflagra╚Ťiei mondiale, Costic─â Acsinte se ├«nroleaz─â voluntar ca fotograf de r─âzboi, develop├ónd at├ót fotografiile sale dar ╚Öi pe cele ale pilo╚Ťilor ╚Öi observatorilor aerieni rom├óni, francezi sau ├«n unele cazuri, chiar ru╚Öi. 

familia acsinte jpg jpeg
So╚Ťia Elena, so╚Ťul Costic─â ╚Öi copiii (├«n uniform─â de str─âjeri) Ecaterina ╚Öi Alexandru Acsinte. Fotografia a fost f─âcut─â ├«n studioul Foto-Splendid Acsinte.

So╚Ťia Elena, so╚Ťul Costic─â ╚Öi copiii (├«n uniform─â de str─âjeri) Ecaterina ╚Öi Alexandru Acsinte. Fotografia a fost f─âcut─â ├«n studioul Foto-Splendid Acsinte.

Experien╚Ťele tr─âite ├«n perioada respectiv─â sunt redate de albumul fotografic personal ce con╚Ťine 84 de pagini ╚Öi 327 de fotografii, marea majoritate fiind ├«nso╚Ťite de o scurt─â descriere dactilografiat─â (albumul mai include desene/schi╚Ťe, t─âieturi din ziare). Printre cei fotografia╚Ťi se reg─âsesc:Regele Ferdinand, Regina Maria, Prin╚Ťul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.

Costic─â Acsinte a l─âsat ├«n urma sa mii de negative fotografice pe pl─âci de sticl─â, planfilme ╚Öi un num─âr necunoscut de printuri fotografice-multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate. Majoritatea printurilor poart─â pe verso ╚Ötampila studio-ului ÔÇ×Foto Splendid AcsinteÔÇť.

Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care ÔÇťLampa cu c─âciul─âÔÇŁ (2006) (c├ó╚Ötig─âtor a peste 50 de premii la festivaluri interna╚Ťionale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) ╚Öi ÔÇťAlexandraÔÇŁ (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen).

Lungmetrajul s─âu de debut ÔÇô ÔÇťCea mai fericit─â fat─â din lumeÔÇŁ (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selec╚Ťionat ├«n peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films-New York, Salonic, Sarajevo ╚Öi Londra. ├Än 2011, a regizat ╚Öi produs mediumetrajul independent ÔÇťFilm pentru prieteniÔÇŁ. 

ÔÇťToat─â lumea din familia noastr─âÔÇŁ (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat ├«n premier─â mondial─â ├«n cadrul sec╚Ťiunii Forum de la Berlinale. A ob╚Ťinut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard dÔÇÖOr ╚Öi Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat ├«n peste 30 de festivaluri ╚Öi a fost lansat ├«n Fran╚Ťa, Olanda ╚Öi Ungaria. 

Cele mai recente scurtmetraje ÔÇťO umbr─â de norÔÇŁ ╚Öi ÔÇťTrece ╚Öi prin pereteÔÇŁ au fost prezentate la Cannes ├«n sec╚Ťiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urm─â a fost recompensat cu Men╚Ťiunea Special─â a juriului. 

ÔÇťAferim!ÔÇŁ (2015) ├«i aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bun─â regie la Berlinale

Radu Jude se afl─â ├«n postproduc╚Ťie cu lungmetrajul ÔÇťInimi cicatrizateÔÇŁ, adaptare liber─â dup─â Max Blecher.