Proteză dentară a lui Winston Churchill a fost vândută la licitaţie jpeg

Proteză dentară a lui Winston Churchill a fost vândută la licitaţie

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 20 ianuarie 2011

O proteză dentară a lui Winston Churchill a fost adjudecată cu aproape 19.000 de euro în cadrul unei licitaţii organizate, miercuri, la Londra, la câteva luni după ce o altă proteză care i-a aparţinut fostului premier britanic a fost vândută la licitaţie, informează AFP.

Această proteză, evaluată iniţial la preţul de 9.500 de euro, "a fost fabricată intenţionat puţin mai largă, special pentru el, deoarece Churchill avea o problemă dentară încă din copilărie. El suferea de ceea ce se cheamă un defect de pronunţie"-celebra sâsâială a lui Churchill-, a declarat Lionel Willis, un expert al casei de licitaţii Bonhams.

Churchill, a cărui voce gravă era ascultată la radio de milioane de britanici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avea întotdeauna asupra sa două proteze de schimb. Potrivit unor surse, Churchill l-ar fi scutit pe dentistul său de obligaţia de a lupta pe front.

În iulie 2010, o altă proteză a celebrului premier britanic a fost cumpărată la licitaţie cu suma de 21.500 de euro.

Într-un interviu acordat postului BBC, Nigel Cudlipp, fiul dentistului care a realizat protezele pentru Churchill, a afirmat că celebrul politician avea obiceiul să îşi scoată proteza din gură, într-un acces de furie, atunci când veştile de pe front erau proaste.

În iunie 2010, o colecţie de suveniruri care au aparţinut fostului premier britanic-un trabuc intact, scrisori în care acesta îl descria pe Hitler şi câteva discursuri-a fost vândută la licitaţie pentru suma totală de aproape 690.000 de euro.