Proiectul Cinecomunism aduce în faţa publicului din Sibiu filmul Goodbye Lenin jpeg

Proiectul Cinecomunism aduce în faţa publicului din Sibiu filmul Goodbye Lenin

📁 Recomandări de film
🗓️ 16 martie 2014

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează joi, 20 martie, orele 17.30, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, proiecţia filmului Goodbye Lenin, în cadrul caravanei cinematografice Cinecomunism.

Proiectul Cinecomunism cuprinde o serie de evenimente organizate de IICCMER în cadrul cărora sunt prezentate filme documentare care tratează problematica regimului comunist, precum şi principalele producţii cinematografice care vizează această perioadă, cu scopul înţelegerii şi analizei acestui domeniu artistic considerat prioritar de propaganda oficială. Proiecţiile de film sunt urmate de discuţii cu istorici sau critici de film care decriptează mesajele politice subsumate textului vizual. Proiectul este gândit ca un festival itinerant şi se adresează unor categorii cât mai diverse de public.

În cadrul evenimentului de la Sibiu, va fi proiectat filmul Goodbye Lenin, regizat de Wolfgang Becker, cu scopul de a genera dezbateri, discuții despre modul în care societatea de astăzi se raportează la ceea ce a însemnat comunismul la 25 de ani de la căderea regimurilor totalitare din estul Europei. Nostalgia față de viața cotidiană specifică ultimelor decenii ale secolului XX se dovedește a fi un fenomen încă prezent, nu numai în rândurile celor care au trăt la maturitate experiența comunistă, dar şi pentru generaţiile mai tinere. Astfel, interacțiunea dintre reprezentanți ai diferitelor generații pe care o va prilejui evenimentul nu poate fi decât rodnică în ceea ce înseamnă o mai bună analiză, înțelegere și asumare a modelului de societate creat și pus în aplicare în țările est-europene timp de jumătate de secol.

Evenimentul va avea loc începând cu orele 17:30, în aula Avram Iancu a Facultăţii de Litere și Arte din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Mihaela Grancea și conf. univ. dr. Vasile Ciobanu, cadre didactice ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.