Proiec╚Ťie ÔÇ×The Hunt for Transylvanian GoldÔÇŁ | MNIR 45 jpeg

Proiec╚Ťie ÔÇ×The Hunt for Transylvanian GoldÔÇŁ | MNIR 45

├Än urma succesului pe care l-a avut premiera din luna ianuarie, Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei (MNIR) ╚Öi Kogainon Films au pl─âcerea de a organiza o nou─â proiec╚Ťie a filmului ÔÇ×The Hunt for Transylvanian GoldÔÇŁ, un documentar ce spune povestea furtului br─â╚Ť─ârilor de aur dacice, vechi de aproape 2000 de ani.

Proiec╚Ťia este parte a evenimentului aniversar ÔÇ×Zilele MNIR - 45 de la inaugurareÔÇŁ ╚Öi va avea loc joi, 11 mai 2017, ora 16:30, la sediul MNIR. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situat─â ├«n Strada Po╚Ötei (corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul). Intrarea este liber─â, prin confirmarea particip─ârii la adresa de e-mail: inscrierimnir@gmail.com, ├«n limita a 100 de locuri disponibile. 

Documentarul pune accentul pe investiga╚Ťia care a durat mai bine de 10 ani ╚Öi s-a desf─â╚Öurat pe dou─â continente: Europa ╚Öi America de Nord. Investiga╚Ťia a fost coordonat─â de Procurorul General al Rom├óniei, dr. Augustin Laz─âr, pe atunci Procuror General la Parchetul de pe l├óng─â Curtea de Apel Alba Iulia, ╚Öi a scos la iveal─â faptul c─â ├«n zona Sarmizegetusei au fost descoperite de c─âtre c─âut─âtorii de comori 24 de br─â╚Ť─âri de aur dacice.  

mnir jpg jpeg

Filmul are o durat─â de 50 de minute ╚Öi ofer─â informa╚Ťii inedite despre re╚Ťelele care se ocup─â cu traficul de artefacte pe pia╚Ťa neagr─â interna╚Ťional─â, despre v├ón─âtorii de comori, exper╚Ťii ├«n antichit─â╚Ťi, suspec╚Ťii aresta╚Ťi ╚Öi cele 13 br─â╚Ť─âri recuperate. Documentarul este o produc╚Ťie Kogainon Films (Boston), iar echipa filmului a avut at├ót membri rom├óni, c├ót ╚Öi americani.  

Proiec╚Ťia va avea loc ├«n prezen╚Ťa domnilor: dr. Augustin Laz─âr, Procurorul General al Rom├óniei, Andrei Teodorescu, regizorul documentarului, ╚Öi dr. Ernest Oberl├Ąnder-T├órnoveanu - managerul Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei.