Proiecţie de film la MŢR: Izolaţi în România jpeg

Proiecţie de film la MŢR: Izolaţi în România

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 22 august 2017

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 28 august 2017, de la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, la proiecția episoadelor 6 și 10 ale serialului Izolați în România. Realizator: Dite Dinesz. Intrarea este liberă.

Episodul 6, HUNEDOARA 

În Costești Deal trăiesc aceiași oameni ca acum 10 ani. Fia este primul om din seria Izolați în România, care după 10 ani nu se bucură că ne revede, pentru că ne-a spus atunci că vrea să se mute jos în sat. Întâlnirea cu noi e pentru ea certitudinea faptului că n-a reușit să își schimbe viața. 

În Ludeștii de Sus ne reîntâlnim cu Ana care se teme, ca și acum 10 ani, că va rămâne doar pădure și animale sălbatice în locul caselor din cătun. N-a fost niciodată aici biserică, iar oamenii îi îngropau pe cei dragi la capătul grădinii.

La Străuți mai locuiesc patru familii și toate s-au înțeles să plece la toamnă la copii. O biserică de 200 de ani va rămâne ca și acum, doar un adăpost pentru păsări.

ep  6 izolati 2 jpg jpeg

Deși ajungem greu, pe un drum ce-a fost cândva potecă, acum înghițit de pădure, zărim, spre seară, cătunul Dragu Brad în care nu mai locuiește nimeni de peste 5 ani. Case în care au locuit familii ani întregi, sunt acum deschise și își așteaptă în zadar oamenii…

Episodul 10, VRANCEA 

După 10 ani, mă reîntâlnesc cu Miuța. Pentru ea timpul nu a trecut în zadar în Poiana Stoichii. A înfiat o fetiță, deși n-a fost ușor să coboare de zeci de ori la oraș pentru a se întâlni cu fata ei și mai apoi pentru a completa toate hârtiile pentru adopție. 

Fiica ei, Elena, își dorește să fie alături de părinții ei toată viața și e convinsă că Poiana Stoichii e cel mai frumos loc din lume.

Peste munte, într-un alt cătun, pe Valea Reghiului, e Măriuța, care la cei 80 de ani ai săi își amintește cum a înfiat-o pe fiica ei acum mulți ani. Nu putea să aibă copii și s-a rugat mult să nu rămână singură pe lume. Fata ei e acum în Grecia, iar ea, din casa fără curent, se gândește în fiecare seară să-i fie bine.

Un proiect susținut de Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu TVR.