Proiecţie de film: „Cumplita noastră țară” jpeg

Proiecţie de film: „Cumplita noastră țară”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 februarie 2016

Fundaţia ICAR şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) vă invită marţi, 9 februarie, ora 18.30, la Studioul Horia Bernea al MNȚR (Șos. Kiseleff nr. 3, Bucureşti), să priviți toate acestea prin ochii celor doi protagoniști ai filmului „Cumplita noastră țară” („Our terrible country”/„Baladna alraheeb”), regizat de Mohammad Ali Atassi și de Ziad Homsi, el însuși personaj în film. Cinci ani au trecut de la izbucnirea conflictului din Siria, iar numărul celor care au părăsit țara, fugind din calea violențelor, este de ordinul milioanelor. Războiul încă sfâșie această țară, dar și sufletele sirienilor. Migrația lor a căpătat aspecte de neimaginat în urmă cu câțiva ani, iar efectele acestui conflict au schimbat, pentru totdeauna, lumea.

Documentarul prezintă o Sirie devastată de război și relatează, în acest context, povestea fugii din țară a scriitorului disident Yassine al-Haj Saleh și a tânărului fotograf-combatant, Ziad Homsi. Yassine al-Haj Saleh, în vârstă de 53 de ani, a petrecut 16 ani în închisorile regimului de la Damasc, în anii ’80. A stat ascuns în primii doi ani după izbucnirea conflictului, apoi s-a stabilit în Douma, la periferia capitalei siriene, împreună cu soția lui, Samira Al-Khalil. Filmul urmărește călătoria sa plină de pericole din Douma, oraș controlat de rebeli, către localitatea natală, Raqqa, ocupată de Statul Islamic. Dar, odată ajuns în Raqqa, el este nevoit să se refugieze în Turcia. Aici, Yassine al-Haj Saleh, care considera cuvântul „exil” drept o insultă, conștientizează faptul că a devenit „parte a marelui exod sirian și a speranței siriene de reîntoarcere” într-o țară care „încă își așteaptă libertatea”.

Doi dintre frații scriitorului au fost răpiți de jihadiști, Ziad Homsi s-a aflat și el, pentru câteva luni, în mâinile combatanților Statului Islamic, iar în decembrie 2013, înainte de terminarea acestui film, soția lui Yassine al-Haj Saleh, cu care acesta spera să se revadă cât de curând, a fost și ea răpită împreună cu prietena ei, Razan Zeitouneh, avocată și activistă pentru drepturile omului.

Filmul a fost recompensat în 2014 cu „Grand Prix of the International Competition” la FIDMarseille din Franța și a primit mențiunea specială la Porto/Post/Doc Film and Media Festival din Portugalia. „Cumplita noastră țară” este alegerea noastră pentru cea de-a șasea și ultima proiecție de film programată în proiectul SALUT-Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, derulat de Fundația ICAR și MNȚR, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Intrarea este liberă.