Primul campionat de lupte în armură medievală din România are loc la Cluj jpeg

Primul campionat de lupte în armură medievală din România are loc la Cluj

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 martie 2013

Primul campionat naţional de lupte full-contact în armura medievală, Historical Medieval Battle (HMB), va avea loc pe 30 martie, la Cluj-Napoca, cu începere de la ora 12, în Parcul Sportiv Iuliu Haţeganu, Sala „Gheorghe Roman”.

În România, s-au organizat deja două campionate de luptă medievală, în 2010, la Braşov şi în 2012, la Oradea, numărul competiţiilor anunţându-se cu mult mai mare în 2013.

Turnirul Campionilor

HMB (Historical Medieval Battle) este un sport relativ recent, intrat deja în tradiţia ţărilor slave şi a Statelor Unite ale Americii de aproximativ treizeci de ani, care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane, ca MMA, kick-boxing sau Krav Maga. Sportul este unul de full-contact, de mare intensitate, cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, de aceea presupune un sistem de reguli foarte stricte şi standarde ridicate ale echipamentelor de protecţie. Probele consecrate ale HMB sunt:„Triatlon 1 vs. 1”(spadă lungă/ armă scurtă şi scut mic/ arma scurtă şi scut standard), „Pro-fight” (pe categorii de greutate), “5 vs.5” şi “21 vs. 21”.

La competiţia de la Cluj vor lua parte Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea), Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa), Asociaţia Clujul Medieval (Cluj-Napoca), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Paladinii de Terra Medies (Mediaş) şi Cavalerii Cetăţiilor Bârsei (Braşov).

Luptători reînvie Transilvania în urmă cu 600 de ani

Evenimentul ce se va desfăşura cu sprijinul Asociaţiei Patrimonium Transsylvanicum şi a Universităţii Babeş-Bolyai, îşi propune să fie prima întrecere din ţară care alătură probele standard HMB la cele de luptă pe punctaj de până acum. O arena de 100 mp, aproximativ 35 de luptători din România, nominalizaţi în patru probe competiţionale, premiate cu piese de armură fidel reprodusă, corturi şi ateliere medievale şi membrii a trei asociaţii de reconstituire istorică vor contura atmosfera unui eveniment sportiv ce va ţine audienţa cu sufletul la gură, într-un cadru cultural ce reînvie viaţa Transilvaniei de acum 600 de ani.

De asemenea, evenimentul se vrea a fi un preambul al competiţiei „Turnirul Transilvaniei”, ce va avea loc în perioada 31 mai-2 iunie 2013 în Parcul Medieval Valea Lăpuşului, prima locaţie de acest gen din ţară, şi care va reuni peste 100 de combatanţi din România, Ungaria, Ucraina, Slovacia, Austria, Polonia şi Germania, având targetul de peste 10.000 de vizitatori.

Ruşii, cei mai buni luptători din lume

Battle of the Nations este singurul campionat mondial de Full-Contact HMB şi se află în acest an la cea de-a cincea ediţie. Organizat de World Assocoation of Historical Reenactors of Middle Ages, cu centrul la Kharkov (UA), evenimentul reuneşte reconstituirea culturii materiale şi a modului de trai din campaniile secolelor XIV-XV cu sportul de contact, structura campionatului fiind piramidală. Cei mai buni luptători din întreaga lume, selectaţi în urma unor competiţii riguroase de calificare, dintre sportivi de performanţă din diferite arte marţiale, cât şi din mediul militar, se întrec în tehnică, forţă şi rezistenţă, pentru a arăta că reprezintă cea mai puternică echipă naţională de pe glob. Încă de la prima ediţie, titlul a fost deţinut de Rusia, care s-a confruntat cu Ucraina, Polonia şi Belarus. În anul următor s-au alăturat campionatului Italia, reginea Quebec şi Germania, iar în urma summiturilor ţinute în Varşovia, în decembrie 2011 şi în Paris, în 2012, numărul participanţilor a crescut, ajungându-se la 26 de reprezentative naţionale din întreaga lume. Locaţia Battle of the Nations a fost la primele trei ediţii cetatea de la Hotin (UA), Varşovia în 2012 şi Paris în 2013.

În urma invitaţiei primite de la organizatori, România a fost reprezentată la summitul din Varşovia şi la cel de la Paris, unde s-a acceptat participarea echipei naţionale în acest campionat.

„Prin aceste evenimente, Asociaţia Historia Viva îşi propune împlinirea primilor paşi ai algoritmului de popularizare a HMB în rândul audienţei, deciderea formulei de participare a României la campionatul mondial Battle of the Nations, instaurarea unor tradiţii pentru circuitul turistic local şi regional, precum şi ridicarea acestei mişcări sportive şi cultutrale din Romania la standardele