Premiera: Un veac fara tezaur, regia Lucia Hossu Longin, la Institutul Cultural Roman jpeg

Premiera: Un veac fara tezaur, regia Lucia Hossu Longin, la Institutul Cultural Roman

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 12 mai 2016

Documentarul  Un veac fara tezaur, regizat de  Lucia Hossu Longin , va fi prezentat in premiera la Institutul Cultural Roman  (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) marti,   24 mai 2016, ora 17.00 . Scenariul este semnat de Dan Necsulea si Alexandra Orban, imaginea Dragos Imireanu si Mihai Oprea, montajul Sebastian Chelu, postprocesare sunet si mixaj Cornel Ciuleanu, lectura Radu Banzaru si Alexandru Repan, producator Ada Vertan. O productie Astra Entertainment, Amica, Dinamic Film si Scharf Advertising, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

In deschiderea evenimentului vor prezenta documentarul prof. dr. Manuela Cernat si istoricul Marius Oprea. Accesul publicului la proiectie este liber, in limita locurilor disponibile. 

Filmul prezinta istoria dramatica a tezaurului romanesc depus la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916 si 1917. Ministrii de Externe ai Romaniei de dupa anul 1990 depun marturie cu privire la tot ceea ce au intreprins concret pentru recuperarea Tezaurului Bancii Nationale a Romaniei.

Tezaurul nu a fost inapoiat timp de o suta de ani. Anul acesta se implineste un veac. Un sondaj de opinie efectuat in noiembrie 2013 arata ca 84, 7% dintre romani apreciau ca recuperarea Tezaurului din Rusia este o problema importanta si foarte importanta.

Filmul aduce in actualitate toate momentele de oportunitate cand se putea recupera Tezaurul si care au fost ratate, momentele de progres in negocieri, dar si pe cele de stagnare.

Durata:89 minute