Premiera internaţională «Moromeţii 2», la Salonic jpeg

Premiera internaţională «Moromeţii 2», la Salonic

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 26 octombrie 2018

Pelicula Moromeții 2 a fost selecționată la cea de-a 59-a ediție a prestigiosului festival internațional de film de la Salonic (1 – 11 noiembrie 2018), în cadrul secțiunii Balkan Survey, curatoriată de Dimitris Kerkinos. 

Anul trecut, în cadrul aceleiași secțiuni, ca parte a unui tribut special intitulat „From Words To Images: Balkan Literature And Cinema”, a fost proiectată cu succes prima parte a filmului Moromeții. Filmul, care re-aduce pe marile ecrane iubitele personaje ale lui Marin Preda, va fi proiectat la Salonic pe 2 și 3 noiembrie, în prezența regizorului Stere Gulea.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi. Filmul este regizat de Stere Gulea, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, producția este realizată de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu, iar în rolurile principale se regăsesc Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina. 

Balkan Survey este o secțiune de tradiție în cadrul Festivalului de la Salonic, a fost inițiată în urmă cu 25 de ani și găzduiește an de an o selecție a celor mai bune 15 pelicule (lungmetraje şi scurtmetraje) din producţia anuală a regiunii. În plus, în acest an va exista și un program special dedicat predecesorilor noului val de film românesc, o selecție suplimentară de 8 titluri (Reconstituirea, Proba de microfon, 100 de lei, O lacrimă de fată, Concurs, Secvențe, E pericoloso sporgersi, Marfa și banii) fiind propusă publicului care va participa între 1 și 11 noiembrie la cel mai important festival de film din Grecia și unul dintre cele mai vechi și apreciate festivaluri din lume. 

Printre filmele incluse în selecția oficială a secțiunii, alături de Moromeții 2, se numără și Butterflies (r. Tolga Karaçelik, Turcia), Cold November (r. Ismet Sijarina, Kosovo), You Have the Night (r. Ivan Salatić, Muntenegru, Serbia), Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude, România) și Alice T. (r. Radu Muntean, România). 

Moromeții 2 intră pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului va porni într-o caravană prin țară încă de la finalul lunii octombrie. Avanpremiere în mai multe orașe au fost deja anunțate, în timp ce Premiera de Gală din 5 noiembrie, de la Sala Palatului, este deja sold-out.