Ziarul Flacăra, reprezentați jucători de tenis pe terenul de la Bufet, soseaua Kisseleff, 1915 (foto:  Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici)

Povești despre tenis și despre performanțele românești în acest sport

📁 Ascultă Istoria
🗓️ 8 februarie 2024

Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inedit „Povești parfumate” 

Poveștile de azi au un decor comun: terenul de tenis și vorbesc despre începuturile unor turnee celebre, despre primii pași pe care i-au făcut iubitorii sportului alb, despre eroii și eroinele acestui sport ale căror evoluții le urmărim cu sufletul la gură.

Povesti despre tenis

În direct puteți asculta în premieră ON AIR,  pe postul Radio Romania Cultural de luni până vineri, de la ora 17.00, iar pe site-ul nostru găsiți înregistrarile împodobite și cu imagini.  

Începuturile activității sportive pe teritoriul țării noastre este strâns legată de a doua jumătate a secolului al XIX-lea când se înființează unele societăți, asociații, cluburi, competiții sportive.

Uitându-ne în urmă pe firul istoriei, ideea de „întrecere sportivă” în înțelesul de astăzi apare la greci, în vremuri îndepărtate, ajungându-se ca în anul 776 î.Hr. să se desfășoare Jocurile Olimpice, în Olympia. Probele erau: aruncarea discului, săritura în lungime, aruncarea suliței, alergarea, luptele, scrie Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici, pe pagina de Facebook a instituției.

Se poate afirma faptul că, sportul modern începe cu olimpiada de la Atena din anul 1896. În ceea ce privește țara noastră, primele societăți și cluburi sportive apar în jurul anului 1860 și amintim: Societatea de Dare la Semn București, înființată în 1862, Asociația de gimnastică înființată la Arad în anul 1869, Societatea Equestra Română de la București constituită în 1872, iar din anul 1875 devine Jockey Club. De asemenea sunt înființate societăți de patinaj, popice, iar numărul acestora s-a tot mărit până la începutul secolului XX.

Din ziarul Flacăra, apărut în anul 1962, aflăm că: „o altă asociație «Raqueta», se înfiinţează la Bucureşti, în anul 1900, cu 42 de membri dintre care 13 sunt femei, care aleg ca preşedinte pe doctorul Nicolae Minovici. Apoi, în 1908, se înjghebează «Tenis-Clubul-Român» şi «Doherty-Club». Acestea îşi dispută marele campionat din 1906, primul organizat la noi.”