Poftiţi la TIFF! jpeg

Poftiţi la TIFF!

📁 Recomandări de film
🗓️ 18 mai 2015

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în Cluj-Napoca între 29 mai şi 7 iunie. În cadrul festivalului sunt promovate cele mai importante filme ale momentului, alese după criterii de originalitate a subiectelor şi a forţei imaginilor, inclusiv producţii autohtone de valoare.

Timp de zece zile, Clujul va forfoti de cinefili. TIFF a inclus în program şi anul acesta câteva filme provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din întreaga lume şi premiate la numeroase festivaluri. Câteva titluri importante sunt „Timbuktu”, regizat de Abderrahmane Sissako, marele câştigător al Premiilor César, „The Fool”, care, ca şi „Leviatan”, prezintă o imagine dezolantă a unei Rusii corupte, „The President” (Preşedintele, r. Mohsen Makhmalbaf) sau „Lost in Karastan” (Pierdut în Karastan, r. Bob Hopkins).

O altă producţie de excepţie este „Labyrinth of Lies” (Labirintul minciunilor, r. Giulio Ricciarelli), care urmăreşte cariera unui tânăr procuror din Germania anilor 1960. Aflată la aproape două decenii de la sfârşitul războiului mondial şi de la înlăturarea regimului nazist, societatea germană a devenit ermetică faţă de trecutul sumbru, faţă de istoria tumultoasă şi teribilă a anilor războiului. De pildă, niciun tânăr nu ştie despre Auschwitz şi niciun adult nu vorbeşte despre asta. Foştii soldaţi de la Auschwitz au slujbe călduţe în instituţiile statului, au mici întreprinderi comerciale, sunt liniştiţi. Sunt ocrotiţi la nivel înalt. Vinovaţii au fost judecaţi de Tribunalul de la Nürnberg şi viaţa merge înainte. Dar acesta e doar începutul pentru procurorul Johann Radmann. Ambiţios, deşi măcinat de propriile temeri şi de piedicile puse de cei din jur, care nu vor să audă că tatăl lor a fost călău prin vreun lagăr de concentrare, Radmann va reuşi să producă o revoluţie în societatea Germană:procesele de la Frankfurt din anii’60.