Podoabele de la Bădăcin (foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)

Podoabele de la Bădăcin, descoperite într-un loc necunoscut

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 3 noiembrie 2023

Lotul de podoabe de la Bădăcin este alcătuit din patru piese care au fost donate Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău în anii 1960.

Nici până în prezent nu este cunoscut locul exact unde au fost descoperite podoabe de la Bădăcin, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

„Două dintre obiecte sunt ace de păr cu cap globular și erau folosite în mod practic și erau răspândite în perioada târzie a Evului Mediu și în Epoca Modernă. Femeile le utilizau pentru a-și prinde și a-și menține părul, cocul și voalul. Ele erau nu doar funcționale, ci și extrem de decorative. Pandantivele mici, sub formă de plăci romboidale, atașate pe partea superioară a capului sferic al acestor ace, le confereau și un element sonor în timpul purtării. Acestea au fost confecționate din argint suflat cu aur și au implicat diverse tehnici de lucru, precum filigran, gravură, emailare, aurire, nituire și fixarea pietrelor semiprețioase sau prețioase. Variantele mai mici ale acestor obiecte au devenit populare începând cu secolul al XVI-lea și au fost folosite cel puțin până în secolul al XVIII-lea. În comparație cu variantele lor mai mici, acele de la Bădăcin sunt mai rare și mai puțin cunoscute, datorită dimensiunilor lor mai mari. Chiar dacă variantele mai mici erau, de asemenea, frumoase, în timp ele au devenit obiecte de uz comun, în special cele cu pietre semiprețioase, care erau mai accesibile”, precizează arheologul Timea Keresztes, în comunicatul citat.

Cele patru podoabe despre care se știe că provin de la Bădăcin pot fi admirate în cadrul expoziției temporare „Aspecte din viața femeilor în Evul Mediu”, deschisă la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în Beciul Cultural, de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.

Mai multe pentru tine...