Patru capodopere din tezaurul patrimoniului național în licitațiile Artmark jpeg

Patru capodopere din tezaurul patrimoniului național în licitațiile Artmark

Licitația de Valori Tradiționale de marți, 19 noiembrie și Licitația de Alb-Negru de joi, 21 noiembrie, aduc la Artmark patru capodopere ce provin din colecția Dr. Dona, retrocedată de Muzeul Național de Artă al României în 2007, una dintre cele mai importante colecții de artă românească, ce a avut parte de un destin potrivnic în perioada comunismului.

Una dintre cele mai semnificative desene de Nicolae Grigorescu, ce aparține Tezaurului Patrimoniului Național, este portretul în cărbune pe hârtie intitulat „Visare”. Portretul o prezintă din profil pe Zettina Urechia, mătușa colecționarului-doctor Iosif Dona. Imediat după finalizarea operei și până a ajunge în Licitația Artmark, desenul a făcut parte din șapte colecții importante:de la colecția Urechia, colecția Dona, cea a patrimoniului Muzeului de Artă și al Muzeului Colecțiilor de Artă și până la colecția Dr. Șerban Andronescu Ghika.

Celelalte trei capodopere clasate în Tezaurul Patrimoniului Național ce sunt puse în vânzare în cadrul licitațiilor organizate de Artmark sunt:„Peisaj din Sighișoara” de Francisc Șirato (valoare estimativă:1.200-1.800 de euro), „Curcanul” de Eustațiu Stoenescu (valoare estimativă:15.000-25.000 de euro), „Interior la Viforâta” de Gheorghe Petrașcu, cea mai valoroasă pictură a licitației (45.000-65.000 de euro), totodată cea mai importantă pictură de Petrașcu din colecția Dr. Dona. Tabloul a fost realizat într-o perioadă de vârf a creației, anul 1929, când Petrașcu devenise indiscutabil cel mai bine vândut artist autohton. O versiune a tabloului de la Artmark se află în prezent în colecția Muzeului Zambaccian.

Destinul colecției Dona, din care fac parte cele patru opere de Tezaur Național aduse de Artmark în licitațiile din 19 și 21 noiembrie, este unul încărcat de istorie:în anii ′50, în plină dominație sovietică, colecția Iosif și Elena Dona, asemeni marilor colecții de artă private, a intrat în vizorul Statului. Sub masca actului de donație, o parte din colecția Dona intră în proprietatea Statului, pentru ca aproape 30 de ani mai târziu, la aceleași presiuni abuzive ale Statului, moștenitoarea colecției, fiica soților Dona, Maria Dona, să doneze o altă parte dintre operele deținute. În 1989, nepotul marilor colecționari Iosif și Elena Dona, Dr. Șerban Andronescu Ghika, se interesează de statutul operele pierdute de către proprietarii de drept ai colecției, aflate la acel moment în patrimoniul Muzeului Național de Artă, respectiv al Muzeului Colecțiilor de Artă. În 2002, descendentul familiei Dona deschide procesul anevoios de retrocedare a operelor confiscate de Stat în perioada comunistă, demers finalizat cinci ani mai târziu, în 2007.

Licitația de Valori Tradiționale și Licitația de Alb-Negru se desfășoară la Athénée Palace, ora 19, marți, 19 noiembrie, respectiv joi, 21 noiembrie. Expoziția operelor este deschisă la Palatul Ceasianu-Racoviță, de sâmbătă, 9 noiembrie până luni, 18 noiembrie, orele 10 – 19.