„Patrimoniul sub reflectoare – Spotlight Heritage Timișoara”

Patrimoniul Timișoarei se dezvăluie studenților și locuitorilor din Poznań

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2023

Institutul Cultural Român de la Varșovia itinerează în perioada 27 februarie – 24 martie, la Collegium Novum al Universității „Adam Mickiewicz” din Poznań, expoziția „Spotlight Heritage Timișoara”. Expoziția este prezentată cu sprijinul Facultății de Limbi Străine și al Lectoratului de Limbă Română din cadrul universității, unde se predă limba română fără întrerupere din 1957.

Organizată și prezentată inițial la 25 noiembrie 2022, cu sprijinul Ambasadei României de la Varșovia, expoziția își propune să prezinte publicului polonez patrimoniul construit și poveștile orașului care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii, informează un comunicat al Institutului Cultural Român de la Varșovia.

Universitatea Politehnica Timișoara a inițiat în 2016 și a realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului proiectul omonim, inclus în Programul Cultural oficial Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

„Patrimoniul sub reflectoare – Spotlight Heritage Timișoara” spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale. Povești ale patrimoniului cultural și istoric se împletesc cu cele ale locuitorilor de ieri și de azi prin suprapunerea digitală a patrimoniului imaterial ce se regăsește în romane, amintiri și istoria orală.

„Patrimoniul sub reflectoare – Spotlight Heritage Timișoara”

An de an, itinerarii digitale și fizice prin cartierele istorice ale Timișoarei dezvăluie poveștile orașului printr-un larg evantai de activități: o expoziție muzeală, expoziții stradale, un site web (https://spotlight-timisoara.eu/), o aplicație mobilă, o aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, spectacole de teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și virtuale, atât în Timișoara cât și în străinătate.

Proiectul a fost distins în 2022, în cadrul galei Romanian PR Award, cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul promovării, cu Aurul în Excelență pentru secțiunea „Comunicarea în sectorul public” și distincția specială „PR Innovator of the Year”.

Proiectul „Patrimoniul sub reflectoare“ este organizat de Universitatea Politehnică Timișoara, prin Centrul de eLearning, și de Muzeul Național al Banatului. Acest proiect este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și Consiliul Județean Timiș.

Institutul Cultural Român de la Varșovia derulează activități pe tot cuprinsul Poloniei și, în mod deosebit, în centrele culturale și universitare unde se studiază limba română ca limbă străină.