Filmul „După dealuri” vine la Bucureşti jpeg

Opt filme din palmaresul din acest an de la Cannes, pe marile ecrane bucureştene

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2012

Opt dintre cele 15 premiere pe care Les Films de Cannes à Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, sunt titluri aflate în palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Filmele distinse cu Camera d'Or, Premiul pentru regie, Premiul Juriului şi Premiul Un Certain Regard sunt patru dintre propunerile celei de-a treia ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest. Acestea vor rula, în premieră, în România.

Potrivit comunicatului, cel mai tandru şi magic film din selecţia canneză de anul acesta, "Beasts of the Southern Wild", şi-a câştigat fani devotaţi, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d'Or, Premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard şi o menţiune a Juriului Ecumenic.

Îndrăgit de critici şi de public deopotrivă, "Beasts of the Southern Wild" a obţinut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar şi Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodată, alegerea criticilor The New York Times pentru filmul anului 2012.

Eroina poveştii este o fetiţă de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuieşte cu tatăl ei (Dwight Henry) pe o insulă ameninţată de uragane. Când apele invadează insula şi lasă doar rămăşiţe în urmă-evenimente pe care le leagă, în imaginaţia sa, de un animal preistoric şi de topirea gheţarilor-Hushpuppy porneşte în căutarea mamei ei. Personajul aminteşte de energia şi bucuria aventurilor lui Tom Sawyer.

O surpriză plăcută va fi şi "The Angels' Share" al lui Ken Loach, cineastul britanic care a stabilit un record greu de depăşit-a fost selecţionat de 11 ori în competiţia Festivalului de la Cannes. În 2006, a câştigat Palme d'Or cu "The Wind that Shakes the Barley", iar anul acesta, cu cel de-al 11-lea film selectat, a fost câştigător al Premiului Juriului.

Comedia îl are ca protagonist pe Robbie (Paul Brannigan), un încurcă-lume scăpat ca prin urechile acului de închisoare şi, de curând, părinte, care găseşte noi sensuri vieţii după o vizită la o distilerie de whiskey. În distribuţie apar şi John Henshaw, William Ruane, Gary Maitland, Jasmin Riggins şi Siobhan Reilly.

Pentru cei care caută provocări în film, "Post Tenebras Lux" este una dintre cele mai bune alegeri. În premieră, la Les Films de Cannes à Bucarest, cinefilii vor avea acces la noul film al lui Carlos Reygadas, distins cu Premiul pentru regie la Cannes 2012. Viziunea radicală şi experimentele cineastului mexican au împărţit lumea criticii în două tabere.

Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmăreşte drama unei familii mutate undeva la ţară, alternând secvenţele din viaţa lor cotidiană - cu toate tentaţiile ei - cu frânturi din ceea ce pare a fi trecutul lor.

Din Mexic vine şi filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard, "Después de Lucía/ After Lucia", de Michel Franco. Propunerea Mexicului la Oscarul pentru "cel mai bun film străin" este o dramă tulburătoare inspirată din mai multe cazuri reale.

O adolescentă de 17 ani (Tessa Ía González Norvind) decide să preia responsabilităţile mamei sale în viaţa ei şi a tatălui ei, atunci când aceasta moare într-un accident. Cei doi se mută în Mexico City pentru a o lua de la început, însă, profund deprimat, bărbatul (Hernán Mendoza) nu realizează prin ce trece fiica sa în noua ei viaţă.

Michel Franco a mai fost la Cannes în 2009, în Quinzaine des Réalisateurs, cu debutul său, "Daniel & Ana".

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv "7 Days in Havana", şi se va închide cu "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. În premieră, spectatorii vor vedea şi Cosmopolis, al lui David Cronenberg, "Killing Them Softly", în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt în distribuţie, experimentalul "Holy Motors", al lui Leos Carax, şi "Adieu Berthe ou l'enterrement de mémé", de Bruno Podalydès, o comedie care a încântat publicul de la Cannes.

sursa:http://www.adevarul.ro