O lună până la marea întâlnire cu Dali și Picasso în Centrul Vechi, la Art Safari București jpeg

O lună până la marea întâlnire cu Dali și Picasso în Centrul Vechi, la Art Safari București

Cea de-a 9-a edi╚Ťie Art Safari, aflat─â sub patronajul Ministerului Culturii, va avea loc, anul acesta, ├«n Palatul Dacia-Rom├ónia, din Centrul Vechi al Bucure╚Ötiului (str. Lipscani, nr. 18-20), ├«ncep├ónd din 12 mai. Este pentru prima dat─â ├«n istoria evenimentului c├ónd acela╚Öi spa╚Ťiu este folosit doi ani la r├ónd, ├«n baza unui parteneriat ├«ntre Art Safari ╚Öi Muzeul Municipiului Bucure╚Öti.

├Än premier─â na╚Ťional─â, Art Safari ofer─â anul acesta o incursiune ├«n lumea artistic─â spaniol─â, printr-o expozi╚Ťie ├«n tandem Pablo Picasso ╚Öi Salvador Dali. 

Art Safari se transform─â ├«ntr-un maraton de art─â, cu 2 sezoane expozi╚Ťionale pe an, fiecare cu o durat─â de 3 luni. De pe 12 mai ╚Öi p├ón─â pe 7 august, de joi p├ón─â duminic─â, vizitatorii din Bucure╚Öti ╚Öi din toat─â ╚Ťara vor putea admira opere apar╚Ťin├ónd marilor mae╚Ötri rom├óni, precum ╚Öi art─â interna╚Ťional─â de prestigiu.

├Än cadrul edi╚Ťiei a 9-a (sezonul de prim─âvar─â-var─â), Art Safari g─âzduie╚Öte ╚Öi o expozi╚Ťie dedicat─â maestrului Theodor Aman, artistului de v├órf al avangardei interna╚Ťionale Marcel Iancu, celebrei fotografe germane Barbara Klemm, dar ╚Öi prima expozi╚Ťie personal─â a artistei-fenomen a zilelor noastre: Irina Dragomir. 

Theodor Aman Dup─â petrecere jpg jpeg

6.000 de metri p─âtra╚Ťi de art─â a╚Öteapt─â s─â fie explora╚Ťi de publicul iubitor de frumos, ├«n inima Capitalei. Printre cele mai a╚Öteptate opere se num─âr─â cele semnate de doi titani ai artei spaniole ai sec. XX ÔÇô Dali ╚Öi Picasso. 

Expozi╚Ťia de la Art Safari va aduce ├«n aten╚Ťia publicului lucr─âri mai pu╚Ťine cunoscute, dar spectaculoase, ale celor mai importan╚Ťi arti╚Öti spanioli ai secolului trecut, ╚Öi este realizat─â ├«n parteneriat cu Ambasada Spaniei ╚Öi Institutul Cervantes. 

ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ, un duel ├«ntre titanii artei spaniole

Pavilionul Central ÔÇ×Picasso, Dali & Falla ÔÇô P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ va expune arta grafic─â a lui Pablo Picasso ╚Öi Salvador Dali, realizat─â pentru spectacolul de balet ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ de Manuel de Falla. Picasso ╚Öi Dali au fost comisiona╚Ťi s─â creeze decorurile ╚Öi costumele, iar Picasso a realizat chiar ╚Öi machiajul dansatorilor. 

ÔÇ×De╚Öi vorbim de unii dintre cei mai cunoscu╚Ťi arti╚Öti ai tuturor timpurilor, pu╚Ťin─â lume ╚Ötie c─â cei doi au avut o tem─â comun─â: ilustrarea scenografic─â a baletului ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ . V─â da╚Ťi seama ce concuren╚Ť─â a fost ├«ntre ei! Fiecare a dat ce a avut mai bun pentru a atrage aten╚Ťia, cine realizeaz─â cele mai interesante costume ╚Öi cea mai bun─â scenografie. Iar vizitatorii celei de-a noua edi╚Ťii a Art Safari vor putea descoperi singuri cine a c├ó╚Ötigat. S─â fie oare Dal├ş sau Picasso? Dac─â m─â ├«ntreba╚Ťi pe mine, a c├ó╚Ötigat artaÔÇŁ, spune Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

ÔÇ×Timpurile pe care le tr─âim au demonstrat c─â for╚Ťa unei na╚Ťiuni ia na╚Ötere din identitatea ei cultural─â. ├Än aproape un deceniu de activitate, Art Safari a dovedit c─â este un proiect cultural de substan╚Ť─â pentru Rom├ónia, prin viziune ╚Öi concept. O ini╚Ťiativ─â l─âudabil─â ce promoveaz─â arta ╚Öi cultura ├«n r├óndul publicului larg na╚Ťional, dar ╚Öi interna╚Ťional, ├«ntr-un mod curajos ╚Öi tenace. Ma bucur c─â, pentru prima dat─â, Ministerul Culturii ofer─â sus╚Ťinere financiar─â acestei ini╚Ťiative, care are, al─âturi de alte proiecte private ╚Öi guvernamentale importante, poten╚Ťialul de a ajuta Rom├ónia s─â devin─â lider cultural al regiunii Europei de EstÔÇŁ, a declarat Lucian Roma╚Öcanu, Ministrul Culturii.

Art Safari 2022 Palatul Dacia Romania jpg jpeg

Baletul ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ a avut premiera ├«n 1919 la Teatrul Alhambra din Londra, iar Picasso a contribuit ╚Öi la partea de produc╚Ťie ╚Öi compozi╚Ťie, ad─âug├ónd personaje noi pove╚Ötii, precum nebunii ╚Öi La Mallorquina, dar ╚Öi detaliile legate de coride. Sugestiile artistului l-au determinat chiar ╚Öi pe compozitorul Falla s─â modifice compozi╚Ťia ╚Öi s─â creeze o uvertur─â, astfel ├«nc├ót publicul s─â aib─â timp s─â admire cortina pictat─â special de Picasso pentru balet.

De asemenea, Olga Khokhlova, prima so╚Ťie a lui Picasso, a fost balerin─â ├«n Ballets Russes unde s-a montat Le Tricorne (P─âl─âria cu trei col╚Ťuri) pentru care Pablo Picasso a creat costumele. Dup─â premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suit─â de lucr─âri intitulate ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ, care vor fi expuse la edi╚Ťia de prim─âvar─â-var─â a evenimentului Art Safari.  

Cortina ÔÇ×P─âl─âriei cu trei col╚ŤuriÔÇŁ a fost cumparat─â cu 50.000 de dolari ╚Öi expus─â ├«n restaurantul Four Seasons din New York. Treizeci de ani mai t├órziu, Dali a semnat scenografia aceluia╚Öi spectacol ├«n Statele Unite, cu un succes r─âsunator. Spectacolul a fost pus ├«n scen─â pe data de 24 aprilie 1949 ╚Öi, la fel cum Picasso a creat suita sa de gravuri ÔÇ×P─âl─âria cu trei col╚ŤuriÔÇŁ dup─â premiera de la Londra, Dali a publicat propriile-i opere cu acela╚Öi titlu ├«n 1959.

La 100 de ani de la premiera din Paris, ├«n 2022, spectacolul se mut─â ├«n centrul istoric al Bucure╚Ötiului, ├«ntr-o viziune nou─â, apar╚Ťin├ónd curatorului expozi╚Ťiei de la Art Safari, ├ôscar Carrascosa.

ÔÇ×Doresc s─â-mi exprim profunda recuno╚Ötin╚Ť─â fa╚Ť─â de Art Safari ╚Öi Funda╚Ťia Manuel de Falla pentru organizarea acestei expozi╚Ťii excep╚Ťionale. Este o pl─âcere s─â oferim sprijinul Ambasadei Spaniei acestui proiect unic, care reprezint─â o oportunitate excelent─â de a expune mo╚Ötenirea artistic─â spaniol─â ├«n Rom├ónia. Expozi╚Ťia ├«mbin─â ├«n mod armonios desenul, pictura ╚Öi muzica, combin├ónd lucr─ârile grafice a doi arti╚Öti plastici fundamentali ai secolului XX, Pablo Picasso ╚Öi Salvador Dali, cu opera unuia dintre cei mai importan╚Ťi compozitori ai aceleia╚Öi epoci, Manuel de Falla. Este o onoare s─â prezent─âm poporului rom├ón opera ╚Öi caracterul a trei personalit─â╚Ťi iconice ale culturii spaniole din secolul XX, contribuind astfel la ├«nt─ârirea leg─âturilor dintre Spania ╚Öi Rom├óniaÔÇŁ, transmite ES Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucure╚Öti, partenerul Art Safari pentru expozi╚Ťia g─âzduit─â ├«n Pavilionul Central.

Night Tours: un concept de ├«nt├ólniri nocturne cu arta 

Tururile de noapte g─âzduite de Art Safari s-au bucurat ├«nc─â de la ├«nceput de succes, pentru c─â ofer─â o experien╚Ť─â spectaculoas─â de vizitare, unic─â pentru un pavilion expozi╚Ťional. ├Än cadrul Night Tours, arta poate fi cunoscut─â pe ritmuri de muzic─â live sau la un cocktail party. Publicul din toat─â ╚Ťara este invitat anul acesta s─â ├«╚Öi dea ├«nt├ólnire cu Picasso ╚Öi Dali seara, ├«n Centrul Vechi, ├«ntr-o cl─âdire simbol ÔÇô Palatul Dacia-Rom├ónia. Un Night Tour poate fi achizi╚Ťionat la 99 de lei.

Art Safari muzica live la Night Tours jpg jpeg

ÔÇ×De 9 ani, Art Safari expune pove╚Öti fascinante ╚Öi culturi noi prin crea╚Ťiile arti╚Ötilor str─âini, al─âturi de art─â rom├óneasc─â a marilor mae╚Ötri rom├óni, precum ╚Öi cea contemporan─â din noul val. Acesta este conceptul Art Safari care a cucerit publicul. 231.000 de vizitatori au luat parte la aceast─â frumoas─â poveste p├ón─â acum. Anul acesta, ╚Öi mai mul╚Ťi vizitatori sunt a╚Ötepta╚Ťi, mai ales c─â ne-am ╚Ťinut de promisiune, oferind art─â la standarde interna╚Ťionale, nu doar pentru 10 zile, ci c├óte 3 luni, de dou─â ori pe anÔÇŁ, mai spune Ioana Ciocan. 

Biletele ╚Öi abonamentele pot fi achizi╚Ťionate pe https://tickets.artsafari.ro/e.