O jucărie romană descoperită la Apulum, expusă la  Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

O jucărie romană descoperită la Apulum, expusă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

O jucărie romană veche de aproape două milenii, descoperită la Apulum, a fost aleasă „Exponatul lunii iunie” la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul mini-expoziției, intitulată „O jucărie romană descoperită la Apulum”, va avea loc joi, la ora 11,00, la muzeul din Alba Iulia, care de Ziua Copilului are program normal de funcționare, informează un comunicat al Muzeului Național al Unirii.

Cu această ocazie va fi prezentată o jucărie deosebit de interesantă, cu o vechime de circa 1.800 de ani, descoperită la Apulum. Aceasta reprezintă un personaj ecvestru care ține în mâna stângă un scut, iar cu dreapta pare a ține frâul calului. Calul prezintă la bază două perforații transversale. În aceste orificii erau introduse tije de lemn pe care erau atașate patru roți. O perforație identică o are și în zona botului, necesară pentru legarea unei sfori prin intermediul căreia jucăria putea fi tractată de către un copil, precizează comunicatul citat.

Muzeul din Alba Iulia va fi deschis în această „mini-vacanță” și va avea program de funcționare normal. Astfel, de joi până duminică, muzeul poate fi vizitat între orele 10,00 și 18,00.