image

O expoziție deosebită, „Aparate muzicale în miniatură”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: C. S.
🗓️ 30 septembrie 2023

Expoziţia „Aparate muzicale în miniatură” organizată la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad aduce în atenția publicului o serie de piese cu mecanism muzical, ce relevă preocupările tehnicienilor privind amplasarea unor mecanisme cu cilindru cu pini și disc metalic perforat în cutii de mici dimensiuni.

Varietatea pieselor în miniatură cu mecanism muzical - sub forma casetelor de bijuterii și machiaj, jucării (păpuși, arlechini, soldați, calești, carusel); instrumente muzicale (chitară, gramofon, vioară ș.a), elemente de veselă (sticle și halbe ceramice, cutii metalice pentru păstrat ceaiuri), dar și obiecte decorative (bibelouri din porțelan) - exemplifică expozițional ingeniozitatea meșterilor artizani și a fabricanților din diverse companii, în efortul de miniaturizare a mecanismului cilindrului cu pini, sistem preponderent utilizat la cutiile muzicale răspândite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în Europa.

Finalul secolului al XIX-lea, perioadă în care cutia muzicală a devenit o industrie, se reflectă în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, prin prezentarea atât a două principale tipologii de mecanisme, cea cu cilindru și cea cu disc de metal, dar și a celor doi poli ai Europei, care au stat la baza realizării de cutii muzicale: spațiul elvețian și cel german. Gama aparatelor muzicale din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” cuprinde o serie de piese în miniatură reprezentative pentru înregistrarea și redarea sunetului, a căror grupare permite evidențierea următoarelor categorii: cutii cu cilindru cu pini, cutii cu discuri metalice perforate, cutii muzicale cu discuri de vinil, aparate muzicale.

Piesele din colecția George Marici, realizate între anii 1940 – 1990, din lemn, metal, sticlă, plastic, ceramică, captează atenția privitorului atât prin forma constructivă și design, cât și prin sunete, respectiv melodiile reproduse de mecanismul de mici dimensiuni al cilindrului cu pini, ce se declanșează prin intermediul unei cheițe odată cu ridicarea capacului sau prin acționarea unor alte elemente ingenioase de construcție.

Expoziția va putea fi vizionată până pe data de 22 noiembrie a.c., la sediul Muzeului „V. Pârvan”, Bârlad, din str. Republicii nr. 235. 

Mai multe pentru tine...