NOI PIESE ADĂUGATE TEZAURULui ISTORIC AL ROMÂNIEI jpeg

NOI PIESE ADĂUGATE TEZAURULui ISTORIC AL ROMÂNIEI

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 iunie 2014

Ministerul Culturii, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea unei conferinţe de presă excepţionale, luni, 02.06. 2014, orele 1300, desfăşurată cu prilejul readucerii în ţară a unui lot important dintr-un tezaur monetar dacic, recuperat recent în Italia, ca urmare a cooperării fructuoase cu autorităţile competente italiene (Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale), în cadrul acordurilor bilaterale de asistenţă juridică.

 Readucerea în ţară a27 monede de aur dacice de tip Koson (stateri), reprezintă încununarea cu succes a aproape doi ani de muncă, la care au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofiţeri de poliţie, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologii lor din Italia.

Cu acelaşi prilej, vor fi prezentate şi cele 138 de monede de aur de tip Koson, recuperate recent, de pe teritoriul satului Ocolişul Mare, jud. Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul Naţional de Istorie a României, în vederea efectuării unor expertize.

Conferinţa de presă va avea loc la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, Sala Lapidarium din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti. La conferinţă vor participa reprezentanţi ai Ministerului Public şi Ministerului Culturii, domnul dr. Augustin Lazăr –procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, domnul comisar-şef Gabriel Medaru –directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale din Ministerul Afacerilor Interne, domnul chestor de poliţie Viorel Vasile –directorul Direcţiei Investigaţii Criminale a Poliţiei Româneşidomnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu –directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a brăţărilor de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013), având ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, din Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii şi Germania. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri:13 brăţări dacice regale de aur, cântărind 12, 633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale şi fantastice. Lor li se adaugă alte 33 monede greceşti de aur de tip Lysimachos, emişi în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, un depozit de unelte şi arme din fier, precum şi 3663 monede din argint şi bronz, recuperate de autorităţile judiciare române pe teritoriul României, între anii 2009 şi 2014.

La realizarea expertizelor ştiinţifice ale bunurilor arheologice şi numismaticeexcepţionale aparţinând patrimoniului cultural naţional al României, recuperate cu sprijinulorganelor judiciareromâneşti şi străine, au participat o serie de specialişti care activează în cadrulMuzeului Naţional de Istorie a României, Institutului Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutului de Istoria Artei şi Arheologie (Cluj-Napoca), Bibliotecii Academiei Române, Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeului Ţării Crişurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat şi într-o serie de laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Cele două loturi demonede din aur dacice recuperate recent din Italia şi din judeţul Hunedoara sunt alcătuite numai din stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista.Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele şi titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe date despre istoria politică, viaţa economică, socială, arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista.

Toate aceste monede extrem de rare au fost obţinute în mod ilicit, de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

Loturile de monede dacice de aur de tip Koson, recent recuperate de autorităţile române, vor fi expuse în premieră cu prilejul conferinţei de presă, care va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie a României. Ulterior, la o dată care va fi anunţată din timp, ele vor fi prezentate publicului într-o expoziţie temporară.