Nocturne baroce pe malul Dâmboviţei jpeg

Nocturne baroce pe malul Dâmboviţei

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 septembrie 2012

Timp de 6 zile începând de astăzi, pe esplanada Bibliotecii Naţionale a României din vecinatatea bulevardului Unirii, vor răsuna, după lăsarea serii, piese de Bach, Vivaldi, Scarlatti sau Händel, în cadrul primei ediţii a festivalului "Nocturne Baroce". Concertele sunt gratuite.

Între 3 şi 8 septembrie 2012, artiştii părăsesc sala de concert şi vin să cânte pe malul Dâmboviţei. Festivalul "Nocturne Baroce" se deschide astăzi, la ora 20.30, cu recitalul de lăută şi teorbă susţinut de Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ, în care publicul va avea ocazia să savureze farmecul subtil al acestor instrumente de epocă. În a doua parte a serii, chitariştii Maxim Belciug şi Tiberiu Gogoanţă, aflaţi la prima lor apariţie în formulă de duo, vor oferi un program cu lucrări de John Dowland, Antonio Vivaldi şi Johann Sebastian Bach.

A doua zi a festivalului propune un recital de vioară şi chitară ce o are în centru pe violonista Natalia Pancec, urmat de spectacolul medieval al celor de la Nomen Est Omen.

Miercuri, soprana Rodica Vica şi ansamblul său aduc pe malul Dâmboviţei rezonanţa serilor de gală, într-un concert cu lucrări de Händel şi arii de operă.

Joi, 6 septembrie, e o seară specială, cu două recitaluri solistice:chitaristul Maxim Belciug şi violoncelistul Răzvan Suma vor susţine un concert cu lucrări de Gaspar Sanz, Ernst Gottlieb Baron, Robert de Visée, François Couperin, Jean Philippe Rameau şi, bineînţeles, Johann Sebastian Bach.

Vineri, Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ renunţă la instrumentele de epocă şi pun mâna pe chitare, pentru a oferi publicului un recital în duo, cu compoziţii semnate de autori cu nume sonore, precum Domenico Scarlatti sau Santiago de Murcia. Programul continuă cu acordurile harpei mânuite de Ion Ivan-Roncea.

Seara de sâmbătă programează în prima parte un recital de clavecin având-o ca protagonistă pe Irina Năstase. Festivalul se încheie cu solista Pilar Diaz Romero, în sonoritatea pasională a muzicii napolitane de secol XVI-XVIII.

Concertele încep la ora 20.30 şi se desfăşoară pe esplanada Bibliotecii Naţionale a României (sediul nou, din Bd. Unirii 22), situată pe latura din dreapta a clădirii, spre Dâmboviţa. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.