Muzica Jazz va răsuna în curtea Castelului Bran jpeg

Muzica Jazz va răsuna în curtea Castelului Bran

Asociaţia culturală „Jazz.ro” organizează în perioada 30 august – 1 septembrie, cu sprijinul Companiei de Administrare a Domeniului Bran, prima ediţie a festivalului „Jazz at Bran Castle”. Concertele se vor desfăşura în fiecare seară a festivalului, de la ora 20.00, în curtea interioară a Castelului Bran. Cu această ocazie, melomanii vor putea asculta, timp de 3 zile, jazz european, muzică barocă şi contemporană.

În program, va exista o singură excepţie pe 1 septembrie, când recitalul de orgă al muzicianului britanic Dave Stapleton, va începe de la ora 13.00, la Biserica Evanghelică din Râşnov.

Jazz.ro, asociaţie cultural înfiinţată în 2011, îşi propune să aducă jazz-ul în spaţii neconvenţionale, iniţiativă ce s-a concretizat anul acesta, în martie, cu festivalul „Jazz in church” de la Biserica Luterană din Bucureşti. Printre proiectele asociaţiei se mai numără:Festivalul „Modern Solo Piano” – în cadrul căruia au evoluat pe scenele bucureştene muzicieni internaţionali precum:Bugge Wesseltoft, Vassilis Tsabropoulos, Leszek Mozdzer şi Nik Baertsch;„The Art of Trio” – unde a cântat Anouar Brahem şi „Jazz.roWorkshop” – la care au participat Nik Baertsch şi Francois Couturier. Organizaţia a adus un proiect pentru copii în premieră în România:programul „Jazz for kids”, care s-a desfăşurat în perioada 31 mai -7 iulie, în Piaţa George Enescu din Bucureşti.

Castelul Bran, fortăreaţă fondată în secolul al XIV-lea, este muzeu de istorie medievală

Construit în 1377, data la care Ludovic I de Anjou a emis „actul de naştere” al cetăţii, conform căruia braşovenii primeau privilegiul de a construi fortăreaţa „cu propriile osteneli şi cheltuieli”, Castelul Bran joacă un rol important în controlul graniţei dintre Transilvania şi Ţara Românească. La 1 decembrie 1920, Consiliul Orăşenesc al oraşului Braşov i-a donat Castelul Bran reginei Maria a României. Edificiul a intrat în proprietatea statului român şi a devenit, din 1956, muzeu de istorie medievală şi de artă. La 26 mai 2006, Castelul Bran a fost retrocedat de statul român moştenitorilor arhiducesei Ileana de Austria – Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer.

Programul Festivalului „Jazz at Bran Castle”:

Vineri, 30 august, ora 20.00:

Ferenc SNETBERGER (Ungaria, solo chitară)

Marco AMBROSINI (Italia, nyckelharpa) &Jean Louis MATINIER (Franţa, acordeon) A

lexander BĂLĂNESCU (România, vioară) &Katie WILKINSON (Marea Britanie, violă)

Sambata, 31 August, ora 20.00:

Dave STAPLETON &Benjamin WAGHORN (Marea Britanie-pian, respectiv saxofon)

Vassilis TSABROPOULOS (Grecia, solo piano)

Louis SCLAVIS &Vincent COURTOIS (Franţa – clarinet, respectiv violoncel)

Duminica, 1 Septembrie, ora 13.00, la Biserica Evanghelică din Râşnov):

Dave STAPLETON (Marea Britanie, orgă)

Duminica, 1 Septembrie, ora 20.00:

Paolo VINACCIA (Italia, tobe), BendikHOFSETH (Norvegia, saxofon) &Daniele Di BONAVENTURA (Italia, bandoneon)

Bobo STENSON &Anders JORMIN &Jon FÄLT (Suedia – pian, respectiv contrabas şi tobe).