ÔÇťMo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ: la Sala Radio, recital sus╚Ťinut de violonista Ioana Cristina Goicea ╚Öi pianistul Andrei Banciu jpeg

ÔÇťMo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ: la Sala Radio, recital sus╚Ťinut de violonista Ioana Cristina Goicea ╚Öi pianistul Andrei Banciu

Una dintre cele mai importante tinere violoniste la nivelul interna╚Ťional, laureat─â ├«n 2019 a celei mai dificile competi╚Ťii de vioar─â din lume, Regina Elisabetha de la Bruxelles, Ioana Cristina Goicea va sus╚Ťine un recital pe scena S─âlii Radio, ├«n cadrul proiectului ÔÇťMo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera. Al─âturi de partenerul s─âu de recital, pianistul Andrei Banciu, ea propune lucr─âri de Piotr Ilici Ceaikovski, Maurice Ravel ╚Öi Camille Saint-Sa├źns, un program muzical ce reune╚Öte virtuozitatea ╚Öi lirismul. Recitalul este programat s├ómb─ât─â, 12 octombrie, de la ora 19.00.

Acesta este primul recital sus╚Ťinut la Bucure╚Öti de Ioana Cristina Goicea, dup─â succesul s─âu la concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles: ├«n mai 2019, ea a devenit laureat─â a acestei competi╚Ťii, re├«nnod├ónd tradi╚Ťia premian╚Ťilor rom├óni la Bruxelles, dup─â 26 ani de la ob╚Ťinerea premiului al doilea de c─âtre violonistul Liviu Prunaru, ├«n 1993.

Premiul al ╚Öaselea ob╚Ťinut la Bruxelles de Ioana Cristina Goicea la acest concurs considerat cel mai greu din lume pentru vioar─â, cu sute de participan╚Ťi, confirm─â ├«nc─â o dat─â calit─â╚Ťile excep╚Ťionale ale muzicienei despre care presa interna╚Ťional─â vorbe╚Öte ca despre ÔÇ×o nou─â stea ├«n ascensiune pe firmamentul violonisticii mondialeÔÇŁ. ╚śi alte premii foarte importante jaloneaz─â cariera deja impresionant─â a violonistei rom├óne: premiul I ├«n 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeeland─â, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis.

KV Mostenitorii romaniei muzicale octombrie12 preview jpg jpeg

Ioana Cristina Goicea (26 ani) este absolvent─â a Universit─â╚Ťii de muzic─â din Hanovra. A concertat ├«n calitate de solist─â pe importante scene interna╚Ťionale din Europa, America, Australia, al─âturi de orchestre reputate. ├Än egal─â m─âsur─â, este interesat─â ╚Öi de repertoriul dedicat muzicii de camer─â, pe care-l abordeaz─â al─âturi de pianistul Andrei Banciu. Cei doi au participat ├«n 2015 la o important─â competi╚Ťie de profil din Italia, unde au ob╚Ťinut premiul al doilea.

Andrei Banciu (34 ani) este originar din Timi╚Öoara; absolvent al Universit─â╚Ťii de arte din Berlin, desf─â╚Öoar─â o interesant─â carier─â pe trei planuri: de pianist concertist, de interpret specializat ├«n muzic─â de camer─â ╚Öi de profesor la importante universit─â╚Ťi de muzic─â din Germania. Este fondator al trio-ului Jacques Thibaud. A ap─ârut pe scene dintre cele mai importante, at├ót ├«n calitate de solist, c├ót ╚Öi de membru ├«n ansambluri de camer─â.

Proiectul ÔÇťMo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera ├«╚Öi propune s─â-i aduc─â pe una dintre cele mai prestigioase scene din Rom├ónia, cea a S─âlii Radio, pe tinerii ╚Öi excep╚Ťionalii muzicieni ai Rom├óniei, arti╚Öti care desf─â╚Öoar─â o important─â activitate ├«n str─âin─âtate, dar pe care publicul rom├ónesc are ╚Öansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adreseaz─â unui public larg, cu un repertoriu accesibil ╚Öi cu o durat─â de o or─â, f─âr─â pauz─â.

Precedentele evenimente organizate ├«n cadrul proiectului ÔÇťMo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ s-au bucurat de un remarcabil succes de public ╚Öi de critic─â. Protagoni╚Öti au fost piani╚Ötii Florian Mitrea (16 octombrie 2018), Adela Liculescu (17 octombrie 2018), Mara Dobrescu (18 octombrie 2018), violoncelistul Andrei Ioni╚Ť─â, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (15 aprilie 2019) ╚Öi pianista Axia Marinescu (6 iunie 2019).

Urm─âtorul eveniment din cadrul proiectului ÔÇťMo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ va avea loc pe 14 noiembrie 2019, cu pianista S├«nziana Mircea ├«n prim plan.

Biletele pentru recitalul din 12 octombrie sunt disponibile ├«n re╚Ťeaua www.bilete.ro.