Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în «Concertele Centenarului la Ateneul Român» jpeg

Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în «Concertele Centenarului la Ateneul Român»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 5 noiembrie 2018

Filarmonica „George Enescu”, cea mai importantă și reprezentativă instituție muzicală a României, programează pe 8 și 9 noiembrie 2018, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în cadrul „Stagiunii centenare”, un concert extraordinar ai cărui protagoniști sunt doi mari artiști ai lumii: Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice și supranumit „Paganini al violoncelului“, și Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii. Mischa Maisky, care a studiat deopotrivă cu Mstislav Rostropovich și Gregor Piatigorsky - reprezentând, așadar, la cel mai înalt nivel școala interpretativă rusă - a sărbătorit 70 de ani anul acesta.

„În prima parte a programului, Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu» va interpreta Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11 de George Enescu. În același concert, va fi omagiat și Igor Stravinski, oaspete al Filarmonicii «George Enescu» în perioada «de aur», prin suita Pasărea de foc. Marele compozitor rus a fost unul dintre invitaţii de seamă ai Filarmonicii, susţinând în 1930 două concerte la Ateneul Român, în care şi-a dirijat propriile lucrări. În continuare, marele violoncelist Mischa Maisky – una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii – va oferi Concertul de Dvořák, o lucrare de referință în literatura solistică“, declară maestrul Christian Badea.


Afis Mischa Maisky si Christian Badea jpg jpeg

„E o bucurie să cânt Concertul de Dvořák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea“, susține violoncelistul Mischa Maisky.

Filarmonica "George Enescu" oferă publicului posibilitatea de a urmări repetiţia generală de joi, 8 noiembrie, de la ora 10.00, dirijată de Christian Badea, în compania lui Mischa Maisky și a Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele la repetiţia generală sunt în valoare de 15 lei.

În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Este o triplă sărbătoare care se va desfășura de-a lungul întregii stagiuni 2018-2019. Seria de concerte - „Concertele Centenarului la Ateneu“ - propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, cât și întreaga stagiune aniversară, prezintă câteva teme importante, precum „Creația Enesciană” – în cadrul căreia vor fi interpretate mai multe dintre lucrările simfonice ale marelui compozitor român, „Titani ai muzicii clasice“ – concerte care îi prezintă atât pe marii interpreți ai vremurilor noastre, cât și pe compozitorii care au fost puncte fixe de referință culturală în ultimele două sute de ani, „Un secol de muzică românească“ și „Generația secolului XXI“ – cu participarea soliștilor și dirijorilor români și străini tineri, care se afirmă pe scena internațională și care reprezintă viitorul muzicii.

Joi, 7 și Vineri, 8 noiembrie, ora 19.00 Ateneul Român , Sala Mare 

Filarmonica „George Enescu“ - 150 de ani  

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" 

Dirijor 

CHRISTIAN BADEA 

Solist 

MISCHA MAISKY 

Program: 

George Enescu 

Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11 

Igor Stravinski 

Pasărea de foc 

Antonin Dvořák  

Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 


Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. Program:Marţi - Vineri, 12:00 - 19:00