Mischa Maisky, la Bucure╚Öti: ÔÇ×Sunt foarte fericit s─â c├ónt Dvo┼Ö├ík pe scena AteneuluiÔÇŁ jpeg

Mischa Maisky, la Bucure╚Öti: ÔÇ×Sunt foarte fericit s─â c├ónt Dvo┼Ö├ík pe scena AteneuluiÔÇŁ

La conferin╚Ťa de pres─â dedicat─â, miercuri, 7 noiembrie, prezen╚Ťei violoncelistului Mischa Maisky la Bucure╚Öti, cu ocazia concertelor din 8 ╚Öi 9 noiembrie 2018 de la Ateneul Rom├ón, au participat, al─âturi de solistul letonian, dirijorul Christian Badea, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii ÔÇ×George EnescuÔÇŁ, Mirel Talo╚Ö, vicepre╚Öedinte al Institutului Cultural Rom├ón, Tiberiu Mercurian, directorul de marketing de la Alpha Bank, sponsor al evenimentului.

ÔÇ×Este foarte important s─â avem soli┼čti de mare calitate pe scena Ateneului Rom├ón. Prezen┼úa lui Mischa Maisky este de ├«nalt─â ┼úinut─â, iar acest concert ia un exemplu din perioada de aur a Filarmonicii: 1922-1942. Au fost 20 de ani ├«n care cei mai mari arti┼čti ai lumii concertau pe scena Ateneului. Sub conducerea lui George Georgescu, Filarmonica propunea publicului o serie de concerte ├«n care ap─âreau s─âpt─âm├ónal invita╚Ťi, precum compozitorii Richard Strauss, Prokofiev, Bart├│k, Ravel, Stravinski, Mascagni, ce ├«╚Öi interpretau propriile compozi╚Ťii la Bucure╚Öti, sau soli╚Öti de legend─â precum Casals, Enescu, Thibaud, Lipatti, Gieseking, Kempff, Arrau, deseori sub conducerea unor mari dirijori precum von Karajan, B├Âhm, Enescu, Weingartner, ├«ntre mul╚Ťi al╚Ťii. A┼čadar, evenimentul de pe 8 ╚Öi 9 noiembrie nu trebuie s─â fie unul izolat, ci ├«nscris ├«ntr-o serie de concerte excep┼úionale, pe care le-am numit Concertele Centenarului la Ateneu. Avem aceast─â datorie fa┼ú─â de George Enescu, fa┼ú─â de tradi╚Ťia Filarmonicii ┬źGeorge Enescu┬╗ ┼či fa┼ú─â de publicÔÇŁ, a spus dirijorul Christian Badea, consilier artistic ╚Öi dirijor principal al Filarmonicii ÔÇ×George EnescuÔÇŁ.

Mischa Maisky foto Mihai Cratofil jpg jpeg

Mischa Maisky, care a studiat deopotriv─â cu Mstislav Rostropovich ╚Öi Gregor Piatigorsky - reprezent├ónd, a╚Öadar, la cel mai ├«nalt nivel ╚Öcoala interpretativ─â rus─â - a s─ârb─âtorit 70 de ani anul acesta. Artistul ÔÇô una din cele mai importante ╚Öi complexe personalit─â╚Ťi ale artei interpretative din ultimele decenii ÔÇô va interpreta, joi ╚Öi vineri, Concertul de Dvo┼Ö├ík, o lucrare de referin╚Ť─â ├«n literatura solistic─â. ÔÇ×Ve╚Ťi asculta, ├«n aceste seri, un interpret titan, al─âturi de compozitori titani - Enescu, Stravinski, Dvo┼Ö├íkÔÇŁ, a subliniat dirijorul Christian Badea. 

"C├ónd interpretezi muzic─â de un nivel foarte ├«nalt, nu exist─â niciun muzician, indiferent de c├ót de faimos sau de talentat e, care s─â-╚Öi -permit─â s─â aduc─â vreo o ├«mbun─ât─â╚Ťire marilor compozitoriÔÇť

ÔÇ×Pentru mine, muzica este un organism foarte viu, niciodat─â la fel, care se schimb─â ├«n func╚Ťie de partener, de orchestr─â, de dirijor, de sal─â, de acustica s─âlii, de public, care joac─â un rol foarte important ╚Öi care este o surs─â de inspira╚Ťie pentru mine. Sunt foarte fericit s─â c├ónt Dvo┼Ö├ík pe scena Ateneului rom├ón, al─âturi de Orchestra simfonic─â a Filarmonicii ┬źGeorge Enescu┬╗, dirijat─â de maestrul Christian Badea. Tot timpul ├«ncerci s─â ├«nve╚Ťi ╚Öi s─â descoperi ceva nou, o energie nou─â. Trebuie s─â fii capabil s─â cite╚Öti printre note. C├ónd interpretezi muzic─â de un nivel foarte ├«nalt, nu exist─â niciun muzician, indiferent de c├ót de faimos sau de talentat e, care s─â-╚Öi -permit─â s─â aduc─â vreo o ├«mbun─ât─â╚Ťire marilor compozitoriÔÇť, a declarat Mischa Maisky, ├«n cadrul conferin╚Ťei de pres─â.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii ÔÇ×George EnescuÔÇŁ, a vorbit despre ÔÇ×Concertele Centenarului la AteneuÔÇť, ├«n Anul Centenar al Rom├óniei, c├ónd Filarmonica ÔÇ×George EnescuÔÇŁ celebreaz─â 150 de ani de existen╚Ť─â ┼či Ateneul Rom├ón - 130 de ani de la inaugurare. ÔÇ×E o stagiune consistent─â, angaj├ónd nume consacrate din lumea muzical─â. Reintroducem ├«n aten┼úia opiniei publice concertele primei institu┼úii muzicale din Rom├ónia, aflat─â ├«n elita muzical─â european─â. Rom├ónia are imperativ─â nevoie de a-┼či ameliora imaginea ├«n lumea democrat─â civilizat─â, iar cultura de performan┼ú─â, sus┼úinut─â ┼či promovat─â inteligent, poate juca un rol esen┼úial. Este o bucurie s─â-l avem pe Mischa Maisky pe scena Ateneului Rom├ón, datorit─â implic─ârii consilierului nostru artistic, Christian Badea. Mul┼úumim sponsorului Alpha Bank ┼či Institutului Cultural Rom├ón, care ne-au sprijinit ┼či au f─âcut posibile aceste concerte de pe 8 ╚Öi 9 noiembrieÔÇť, a punctat Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii ÔÇ×George EnescuÔÇŁ.

Conferinta prezidiu Mischa Maisky, Christian Badea, Andrei Dimitriu, Mirel Talos, Tiberiu Mercurian  foto Mihai Cratofil jpg jpeg

╦ÂSunt trei motive majore pentru care ICR a decis s─â sprijine proiectul Concertele Centenarului la Ateneu. Unul este rela┼úia foarte bun─â pe care o avem cu Filarmonica ┬źGeorge Enescu┬╗. Anul acesta, ICR a colaborat ├«n mai multe proiecte, dintre care a┼č men┼úiona concertul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene ┼či concertul sus┼úinut de pianistul italian Stefano Bollani. Un alt motiv pentru care ICR sprijin─â proiectul este acela c─â, ├«nscrise ├«n programul Centenarului, concertele s─ârb─âtoresc 150 de ani de existen╚Ť─â a Filarmonicii ┬źGeorge Enescu┬╗ ┼či 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Rom├ón. Cel de al treilea motiv este legat de misiunea ICR de a promova cultura rom├ón─â ├«n lume, o direc┼úie fiind promovarea muzicii rom├óne┼čtiÔÇÖÔÇÖ, a declarat Mirel Talo┼č, vicepre┼čedintele ICR. 

╦ÂCred c─â ceea ne define╚Öte ca oameni ╚Öi ne face s─â evolu─âm sunt marile ├«nt├ólniri ╚Öi, ├«n acest registru, a╚Ö include ├«nt├ólnirea Alpha Bank cu acest eveniment, dar ╚Öi ├«nt├ólnirea mea personal─â cu maestrul Christian Badea, care ne-a propus acest proiect. Motto-ul Alpha Bank este ┬źEvolu─âm ├«mpren─â┬╗ ╚Öi, pornind de aici, sus╚Ťinem acest eveniment pe dou─â direc╚Ťii importante: pe de-o parte, aceste concerte ajut─â la evolu╚Ťia societ─â╚Ťii rom├óne╚Öti ╚Öi, pe de alta parte, m─â bucur s─â oferim ┼čansa clien╚Ťilor no╚Ötri s─â se ├«nt├ólneasc─â cu mae┼čtrii Maisky ┼či Badea. Mul┼úumim pentru oportunitatea de a fi parteneri la acest eveniment de o asemenea anvergur─â╠ő, a declarat Tiberiu Mercurian, director de marketing al Alpha Bank, la conferin╚Ťa de pres─â.

ÔÇ×Concertele Centenarului la AteneuÔÇť, realizat─â ├«n parteneriat cu ICR, propun publicului bucure╚Ötean o dramaturgie muzical─â construit─â pe cronologia evenimentelor istorice ╚Öi culturale centenare, cu arti╚Öti invita╚Ťi rom├óni ╚Öi str─âini de renume interna╚Ťional. ├Än cadrul acestei ÔÇ×Stagiuni centenareÔÇŁ, vor fi organizate, ├«n continuare, la Filamonica ┬źGeorge Enescu┬╗, o serie de concerte, care vor reflecta drumul parcurs de Rom├ónia ├«n ultima sut─â de ani, o c─âl─âtorie muzical─â ├«mpletit─â cu istoria Filarmonicii ╚Öi a Ateneului. ÔÇ×O fresc─â muzical─â, de aceast─â dat─â, va completa, ├«n plan sonor, imageria epopeic─â a picturii lui Costin Petrescu din Sala Mare a Ateneului Rom├ónÔÇŁ, a subliniat dirijorul Christian Badea.