«Miscelaneu teologic»   Exponatul lunii mai 2017 la Muzeul Naţional de Istorie a României jpeg

«Miscelaneu teologic» - Exponatul lunii mai 2017 la Muzeul Naţional de Istorie a României

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 mai 2017

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului în cadrul seriei „Exponatul lunii”, un manuscris de excepție - Miscelaneu teologic copiat de diacul Teodor Ursu din Noul Săsesc (Neudorf), în anul 1780.

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 4 mai 2017, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

În colecția de carte veche a Muzeului Național de Istorie a României se conservă, în mod exemplar, un manuscris copiat de diacul Teodor Ursu din Noul Săsesc. Cartea este un Miscelaneu teologic, compus din două părți principale, conținând, în prima parte, Istorii hagiografice și literatură patristică, iar în cea de-a doua parte, Pravoslavnica mărturisire a bisericii răsăritului, cu întrebări și răspunsuri.

Ortografia este română, cu alfabet chirilic. Acest gen de carte a avut o circulație însemnată în întreg spațiul românesc, fiind destinată întăririi în credința ortodoxă a tuturor românilor, cât și pentru unificarea limbajului bisericesc. De asemenea, manuscrisul este un monument al limbii literare române, copiat de un diac cultivat, puțin cunoscut în rândul cărturarilor teologi români transilvăneni din a doua parte a secolului al XVIII-lea.

Exponatul lunii mai 2017 1 jpg jpeg

Diacul Teodor Ursu este originar din Noul Săsesc, așa cum specifică mai multe însemnări marginale din cuprinsul manuscrisului copiat de acesta. În Miscelaneul teologic, se consemnează, pe forzațul posterior fix, finalizarea manuscrisului către toamna anului 1780, acesta fiind dat la legat în Sighișoara, contra patru taleri de argint, într-un atelier săsesc, la 16 octombrie 1780.

Miscelaneul teologic din patrimoniul MNIR este necunoscut mediilor de specialitate din România, nu este consemnat în volumul lui Gabriel Ștrempel, Copiști de manuscrise românești până la 1800, vol. I, București, 1959, fiind pentru prima oară expus publicului iubitor de carte bibliofilă românească. În prealabil a fost investigat fizico-chimic și apoi restaurat în cadrul MNIR.

Noul Săsesc, cunoscut și sub numele de Noul (Nova Villa, în latină), Sächsisch-Neudorf, în germană, sau Szászújfalu, în maghiară, este o mică localitate așezată în sudul Podișului Târnavelor, în comuna Laslea, județul Sibiu, Transilvania, România, la circa 70 de km de Munții Făgărașului.

Exponatul lunii mai 2017 2 jpg jpeg

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 4 mai - 4 iunie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Zilele MNIR - 45 de ani de la inaugurare

În perioada 8 - 12 mai 2017 va fi organizat un eveniment aniversar, cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la deschiderea Muzeului Național de Istorie a României. Deschiderea oficială a evenimentului ”Zilele MNIR - 45 de ani de la inaugurare” va avea loc luni, 8 mai, ora 11:00.