┬źMiscelaneu teologic┬╗   Exponatul lunii mai 2017 la Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei jpeg

┬źMiscelaneu teologic┬╗ - Exponatul lunii mai 2017 la Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei

Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei (MNIR) prezint─â publicului ├«n cadrul seriei ÔÇ×Exponatul luniiÔÇŁ, un manuscris de excep╚Ťie - Miscelaneu teologic copiat de diacul Teodor Ursu din Noul S─âsesc (Neudorf), ├«n anul 1780.

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 4 mai 2017, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

├Än colec╚Ťia de carte veche a Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei se conserv─â, ├«n mod exemplar, un manuscris copiat de diacul Teodor Ursu din Noul S─âsesc. Cartea este un Miscelaneu teologic, compus din dou─â p─âr╚Ťi principale, con╚Ťin├ónd, ├«n prima parte, Istorii hagiografice ╚Öi literatur─â patristic─â, iar ├«n cea de-a doua parte, Pravoslavnica m─ârturisire a bisericii r─âs─âritului, cu ├«ntreb─âri ╚Öi r─âspunsuri.

Ortografia este rom├ón─â, cu alfabet chirilic. Acest gen de carte a avut o circula╚Ťie ├«nsemnat─â ├«n ├«ntreg spa╚Ťiul rom├ónesc, fiind destinat─â ├«nt─âririi ├«n credin╚Ťa ortodox─â a tuturor rom├ónilor, c├ót ╚Öi pentru unificarea limbajului bisericesc. De asemenea, manuscrisul este un monument al limbii literare rom├óne, copiat de un diac cultivat, pu╚Ťin cunoscut ├«n r├óndul c─ârturarilor teologi rom├óni transilv─âneni din a doua parte a secolului al XVIII-lea.

Exponatul lunii mai 2017 1 jpg jpeg

Diacul Teodor Ursu este originar din Noul S─âsesc, a╚Öa cum specific─â mai multe ├«nsemn─âri marginale din cuprinsul manuscrisului copiat de acesta. ├Än Miscelaneul teologic, se consemneaz─â, pe forza╚Ťul posterior fix, finalizarea manuscrisului c─âtre toamna anului 1780, acesta fiind dat la legat ├«n Sighi╚Öoara, contra patru taleri de argint, ├«ntr-un atelier s─âsesc, la 16 octombrie 1780.

Miscelaneul teologic din patrimoniul MNIR este necunoscut mediilor de specialitate din Rom├ónia, nu este consemnat ├«n volumul lui Gabriel ╚śtrempel, Copi╚Öti de manuscrise rom├óne╚Öti p├ón─â la 1800, vol. I, Bucure╚Öti, 1959, fiind pentru prima oar─â expus publicului iubitor de carte bibliofil─â rom├óneasc─â. ├Än prealabil a fost investigat fizico-chimic ╚Öi apoi restaurat ├«n cadrul MNIR.

Noul S─âsesc, cunoscut ╚Öi sub numele de Noul (Nova Villa, ├«n latin─â), S├Ąchsisch-Neudorf, ├«n german─â, sau Sz├ísz├║jfalu, ├«n maghiar─â, este o mic─â localitate a╚Öezat─â ├«n sudul Podi╚Öului T├órnavelor, ├«n comuna Laslea, jude╚Ťul Sibiu, Transilvania, Rom├ónia, la circa 70 de km de Mun╚Ťii F─âg─âra╚Öului.

Exponatul lunii mai 2017 2 jpg jpeg

Micro-expozi┼úia va fi deschis─â la Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei ├«n perioada 4 mai - 4 iunie 2017 ┼či va putea fi vizitat─â de miercuri p├ón─â duminic─â, ├«ntre orele 10:00 ╚Öi 18:00.

Zilele MNIR - 45 de ani de la inaugurare

├Än perioada 8 - 12 mai 2017 va fi organizat un eveniment aniversar, cu prilejul ├«mplinirii a 45 de ani de la deschiderea Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei. Deschiderea oficial─â a evenimentului ÔÇŁZilele MNIR - 45 de ani de la inaugurareÔÇŁ va avea loc luni, 8 mai, ora 11:00.