Shogun 1 jpg

Miniseria Shōgun – surpriza sfârșitului de lună

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2024

O nouă ecranizare a cărții Shōgun va fi difuzată începând de astăzi, 27 februarie, pe Disney+. Miniseria de 10 episoade este o adaptare originală a bestsellerului lui James Clavell, a cărui acțiune se petrece în Japonia anului 1600.

Producătorul Hiroyuki Sanada (care este și unul dintre cei mai distinși și celebrați actori ai generației sale, în Japonia) îl interpretează pel Lordul Yoshii Toranaga, care luptă pentru propria viață, după ce inamicii lui din Consiliul Regenților își unesc forțele împotriva sa, când o navă misterioasă din Europa este găsită naufragiată într-un sat de pescari din apropiere. 

Căpitanul navei, englezul John Blackthorne (Cosmo Jarvis), cunoaște anumite secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga să încline balanța puterii și să distrugă influența formidabilă a preoților iezuiți și a comercianților portughezi, rivali și ai lui Blackthorne.

Destinele lui Toranaga și al lui Blackthorne devin legate în mod inevitabil de cel al traducătorului lor, Toda Mariko (Anna Sawai), o femeie misterioasă, de viță nobilă, creștină și ultimul descendent al unei familii căzute în dizgrație.

Toda Mariko, unul dintre personajele centrale ale filmului
Toda Mariko, unul dintre personajele centrale ale filmului

În acest peisaj politic tensionat, Mariko, aflată în slujba lordului, trebuie să împace noua relație de prietenie cu Blackthorne cu loialitatea față de credința care a salvat-o și datoria ei față de răposatul ei tată.

Decoruri și costume autentice

Întreaga serie Shōgun a fost filmată în Vancouver, iar pentru a se asigura adevărul istoric, decorurile, locațiile, culisele, recuzita și clădirile au fost concepute pentru a convinge atât telespectatorii, cât și actorii că au pășit în Japonia feudală a anilor 1600. Cât despre costumele din film, designerul Carlos Rosario mărturisește că „fiecare articol de îmbrăcăminte pe care îl vedeți în Shōgun a fost lucrat manual”.

Acest lucru i-a permis să controleze fiecare detaliu al costumelor, inclusiv materialul, culorile, stilul și modul în care modelele erau tăiate și cusute. „Aceste personaje sunt bazate pe figuri istorice reale și sunt foarte iubite în cultura japoneză. Am vrut să mă asigur că fac totul corect.”

44 de ani de la prima ecranizare

Dacă în prima ecranizare a lui Shōgun, cea din 1980, rolul căpitanului englez John Blackthorne a fost interpretat de legendarul Richard Chamberlain, ajuns acum la onorabila vârstă de 89 de ani, în remake-ul produs de FX, acest personaj este dus mai departe de tânărul actor Cosmo Jarvis.

Desemnat unul dintre starurile zilei de mâine, britanicul de 34 de ani a mai primit aprecieri și pentru interpretarea magnetică a personajului Sebastian din Lady Macbeth, acolo unde a jucat împreună cu Florence Pugh. Cu un palmares ce include mai multe nominalizări, inclusiv una la Premiile BAFTA, jocul lui actoricesc a primit critici pozitive, iar Jarvis este un nume de ținut minte.