Master Class Mariana Nicolesco în memoria legendarei Hariclea Darclée jpeg

Master Class Mariana Nicolesco în memoria legendarei Hariclea Darclée

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 25 iulie 2019

Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco, în contextul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, manifestări așezate sub Înaltul Patronaj UNESCO, ce au loc la Brăila între 29 iulie și 4 august, confirmă și în acest an senzaționalul interes de care acestea se bucură în rândul tinerilor artiști lirici din lumea întreagă. Ei au găsit aici un model unic de urmat, numărul participanților ridicându-se acum la 2900 de speranțe ale artei cântului din 50 de țări și 5 continente.

Manifestările din această vară au o dublă semnificație cu totul deosebită. Ele sunt prilejul de-a evoca marea personalitate a legendarei Hariclea Darclée la 80 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Conferința susținută vineri 2 august de Stephan Poen, Medic Foniatru, Doctor în Muzicologie, o va situa în epoca sa pe artista adorată de public și venerată de compozitori, prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Conferința va fi punctată de proiecții video cu arii în care a triumfat Mariana Nicolesco, arii din opere interpretate cândva și de Darclée: I Pagliacci de Leoncavallo, Mefistofele de Boito, Carmen de Bizet, Aida de Verdi, Tosca de Puccini. Serata se va încheia cu un Recital al tinerilor artiști cuprinzând pagini din vastul repertoriu al Haricleei Darclée.

Cealaltă semnificație majoră: aceste manifestări constituie un moment privilegiat de pregătire a ediției 2020 a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de splendide împliniri neîntrerupte.

Tinerele talente vor fi aplaudate și în alte două seri excepționale, și anume sâmbătă 3 august la Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării al laureaților Concursului Darclée, acompaniați de Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner și de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta Maestrului Marco Balderi, concert ce reunește dintotdeauna peste zece mii de spectatori iubitori ai muzicii, ai vocii, ai cântului. De asemenea, duminică 4 august tinerii interpreți ne vor încânta la Gala Master Class, adevărat maraton liric de mai multe ore, ce are loc pe scena însăși pe care Hariclea Darclée debuta la 1881.

Organizatori: Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Brăila, Prefectura Brăila, Teatrul Municipal Brăila, Filarmonica Lyra – George Cavadia Brăila, Centrul de Creație Brăila.