Martha Bibescu: fotografii inedite jpeg

Martha Bibescu: fotografii inedite

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Florentina Ţone
🗓️ 19 iulie 2016

Martha Lahovary, devenită prințesă prin căsătoria cu George-Valentin Bibescu, a fost una dintre cele mai fascinante şi controversate personalităţi feminine ale secolului al XX-lea. În chiar anul în care se împlinesc 130 de ani de la naşterea ei, Casa de cultură „Friedrich Schiller” din Bucureşti găzduieşte o expoziţie de fotografie care îi e dedicată. 

 Cercetarea unor fonduri de familie (Știrbey, Bibescu, Ghika), aflate astăzi în colecții publice și private, a permis identificarea a numeroase fotografii înfăţişând-o pe Martha Bibescu, majoritatea fiind pentru prima dată prezentate publicului. Ele acoperă momente importante din viața tumultuoasă a prințesei, până la plecarea ei din România, în septembrie 1945.

Cele mai multe fotografii au fost realizate în tinerețe, în cadrul intim al familiei, ceea ce explică dezinvoltura cu care s-a lăsat imortalizată de cumnata ei, prințesa Nadeja Știrbey. Un loc aparte în expoziție îl deține și prezentarea Mogoșoaiei, de la starea de ruină în care se găsea în primul deceniu al secolului al XX-lea și până la epoca de glorie interbelică, asupra căreia și-a pus fundamental amprenta prințesa Bibescu (devenită proprietară în 1925).

expozitie martha bibescu 130 14682372844680 resize 0 jpg jpeg

Expoziția a fost realizată de istoricul de artă dr. Oana Marinache și fotograful Cristian Gache, în cadrul proiectului „Anul cultural Martha Bibescu 130”, și a fost găzduită de Palatul Mogoșoaia în primele trei luni ale lui 2016. Cele 40 panouri reunesc aproximativ 180 de fotografii, provenind din fondurile Arhivelor Naționale ale României, Bibliotecii Naționale ale României și din colecții private. Expoziţia de la Casa de cultură„Friedrich Schiller”, de pe strada Batiştei nr. 15, este gratuită şi poate fi vizitată în perioada 21 iulie-19 august, între orele 10:00-15:00.

martha bibescu jpg jpeg

               „În caracterul omului stă scris destinul lui. Martha își pusese în gând să se ridice cât de sus și să izbândească:așa a și făcut. [...] Încetul cu încetul, aducând în jurul ei persoane de talent și de mare renume. Mintea ei ageră descoperă orice îi poate fi de folos din punct de vedere social. Primește persoane regale, diplomați, oameni politici, artiști, scriitori, savanți și aristocrați. Călătorește în multe țări și musafirii ei sunt întotdeauna dintre cei mai aleși și cu vază. [...] Martha a ajuns una dintre cele mai vestite și prețuite scriitoare, o scriitoare apreciată de criticii cei mai critici. Cunoștința limbii franceze e la ea desăvârșită, stilul ei e de o migăloasă și minunată dibăcie, descrierile bogate și pline de poezie” (Regina Maria a României)