Lucian Boia, discutie cu adolescentii de la Clubul de lectura Fanbook jpeg

Lucian Boia, discutie cu adolescentii de la Clubul de lectura Fanbook

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 18 februarie 2016

Adolescentii interesati de istorie dezbat volumul De ce este Romania altfel? de Lucian Boia, sambata, 20 februarie, de la ora 11, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, in ultima intalnire a clubului de lectura Fanbook, modulul „Izvoarele Istoriei“, organizata in Bucuresti. De data aceasta tinerii cititori vor intra pe teritoriul eseului si al reflectiei asupra trecutului. Vor afla de la autorul cartii, istoricul Lucian Boia, cum am devenit altfel, in lumina marilor evenimente si transformari ale ultimelor secole. Discutia va fi moderata de profesorul Radu Laurentiu, Scoala „I.G. Duca“.

„Conditia aceasta de frontiera a avut o dubla consecinta, cu totul contradictorie. O accentuata inchidere si o tot atat de accentuata deschidere. Relativa izolare a unui spatiu aflat in afara regiunilor bine conturate ale Europei, departe de centrele de «iradiere» politica, economica si culturala, dar si «penetrabilitatea» unui teritoriu aflat in drumul tuturor («in calea rautatilor», cum spunea cronicarul) si prea putin structurat. Rezultatul a fost, pe de o parte, o civilizatie – indeosebi rurala – conservatoare si persistenta, dar si receptivitatea, cel putin a unei elite, in fata unei diversitati de influente externe. Acceptare si respingere, respingere si acceptare, intr-un joc fara sfarsit. Daca o asemenea combinatie – cu semne perfect opuse – este greu de inteles, cu atat mai rau;nu vom pretinde ca Romania ar fi usor de descifrat.“ (Lucian Boia)

Fanbook este un club de lectura pentru adolescenti initiat in anul 2014 pentru a incuraja lectura si voluntariatul in Romania. Organizatorii, Asociatia CSR Mindset si Libraria Humanitas de la Cismigiu, voluntarii si ambasadorii proiectului incurajeaza lectura unei carti pe luna si interactiunea dintre tineri si personalitati culturale, prin discutii libere.

„Izvoarele istoriei“ este un modul initiat si sustinut de catre La Fantana in cadrul Fanbook, proiect construit si dezvoltat de Asociatia CSR Mindset si Editura Humanitas. Modulul de istorie isi propune sa medieze intalniri cu specialisti din facultatile de istorie si institutele de cercetare si sa ii familiarizeze pe adolescenti cu diversele surse din care poate fi extras continut istoric – volume de istorie, memorii, interviuri, documente si fotografii de epoca, sinteze si analize tematice.

Inscrieri la intalnirile din Cluj si Brasov ale modulului Fanbook „Izvoarele Istoriei“ si la urmatoarele module ale clubului de lectura la contact@csrmindset.ro.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

unnamed 33 jpg jpeg