Licita┼úie Artmark: art─â ┼či istorie rom├óneasc─â jpeg

Licita┼úie Artmark: art─â ┼či istorie rom├óneasc─â

Cea mai bun─â selec┼úie de art─â contemporan─â din ultimii ani urmat─â de rarit─â┼úi de colec┼úie din istoria rom├ónilor. Mar┼úi, 22 Noiembrie 2016. Ath├ęn├ęe Palace Hilton, Ora 19.30

Licita┼úia Postmodernism ┼či Art─â Contemporan─â al─âtur─â nume importante din arta plastic─â de la ├«nceputul ┼či mijlocul secolului XX:de la Marcel Iancu la Dumitru Gorzo, de la Corneliu Baba la Mircea Suciu, precum ┼či alte nume sonore pe care le ve┼úi descoperi singuri.

Dintre piesele ÔÇťcu greutateÔÇŁ ale licita┼úiei, lucrarea Edgerunner (ÔÇ×Alerg─âtorul pe muchieÔÇŁ) a lui Paul Neagu ne demonstreaz─â cum o┼úelul sudat, topit de sensibilitatea unui artist, poate valora 50-60.000 de euro. Sculptura a participat ├«n 1987 la expozi╚Ťia Paul Neagu din Londra, organizat─â de prestigioasa Serpentine Gallery, dar ╚Öi la expozi╚Ťia retrospectiv─â a artistului dedicat─â de Muzeul Na╚Ťional de Art─â al Rom├óniei ├«n 1996-1997.

O oper─â cu totul inedit─â, p├ónza lui Ion ┼óuculescu intitulat─â Jur─âm├ónt (Amprente pe covor) (40.000 ÔÇô 75.000 euro) poart─â ├«n sine amprentele pictorului ├«nsu┼či. Tabloul a f─âcut parte din expozi┼úia retrospectiv─â Ion ╚Üuculescu, Bucure╚Öti, 1967, ├«ncadr├óndu-se ├«n faza totemic─â a picturii ┼úuculesciene.

tutu jpg jpeg

Nu ve┼úi putea r─âm├óne insensibili la tainele lucr─ârii La pyramide rouge (10.000 ÔÇô 15.000 de euro) a lui Horia Damian. ├Än 1965, pe c├ónd artistul inaugura la Galeria Stadler din Paris seria Piramidelor, Michel Tapie nota pe marginea acesteia:ÔÇť├Än mod tradi┼úional, piramida este un morm├ónt monumental ale c─ârei dimensiuni exterioare ┼či interioare ascund taine.ÔÇŁ

┼×i peste toate cele 159 de opere contemporane, ├«n aceea┼či zi, se a┼čterne istoria rom├ónilor.

Mar┼úi seara ve┼úi afla c─â ceasul lui Eminescu ├«nc─â d─â m─âsura timpului. ├Än cadrul Licita┼úiei ÔÇťIstoria Rom├ónilorÔÇŁ va fi prezent─â aceast─â pies─â unicat, ceasul de buzunar ce a apar┼úinut lui Mihai Eminescu, cu dedica┼úia ÔÇŁMaestrului sloveiÔÇŁ, din partea Junimi┼čtilor. Pre┼úul de pornire este de 5.000 de euro.

Licita┼úia ÔÇťIstoria Rom├ónilorÔÇŁ v─â mai ofer─â ├«ns─â o surpriz─â. Cea mai cunoscut─â reprezentare a lui Mihai Viteazul realizat─â ├«n timpul vie┼úii sale de c─âtre Aegidus Sadeler II ├«n 1601. Celebrul portret al lui Mihai Viteazul, pe c├ót de cunoscut este ast─âzi rom├ónilor, pe at├ót de ascuns a fost timp de aproape 250 de ani, descoperit de Nicolae B─âlcescu ├«mpreun─â Alexandru Golescu ├«n Biblioteca Regal─â din Paris. Gravura, de o valoare excep┼úional─â, are ca pre╚Ť de pornire 2.500 de euro.

O ┼čans─â rarisim─â este ┼či "Istoria revolu╚Ťiilor moderne din Valahia" (pre┼ú de pornire:8.000 de euro), de Anton-Maria del Chiaro, celebrul ├«nv─â╚Ťat Italian ce a servit lui Constantin Br├óncoveanu de sfetnic ╚Öi secretar (Vene┼úia, 1718). Aceasta con╚Ťine, ├«ntre altele, gravura original─â a portretului lui Constantin Br├óncoveanu ╚Öi al copiilor s─âi, realizat─â de Alexander a'Via.

Licita┼úia se va ├«ncheia cu o pies─â extrem de rar─â de colec╚Ťie filatelic─â:Timbrul Cap de Bour 108 de parale (1858). ├Änso╚Ťit de dou─â certificate de autenticitate, timbrul are un pre┼ú de pornire de 9.000 de euro.

Licita┼úia Postmodernism ┼či Art─â Contemporan─â-mar┼úi, 22 Noiembrie, Ora 19:30, Ath├ęn├ęe Palace Hilton Bucure╚Öti.

Licita╚Ťia ÔÇťIstoria Rom├ónilorÔÇŁ-mar┼úi, 22 Noiembrie, Ora 20.30, Ath├ęn├ęe Palace Hilton Bucure╚Öti.