«Les Films de Cannes à Bucarest»   premianţii, în premieră jpeg

«Les Films de Cannes à Bucarest» - premianţii, în premieră

📁 Recomandări de film
🗓️ 18 octombrie 2018

În perioada 19-28 octombrie, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din Capitală aduce publicului filme premiate dar și, în premieră, retrospective, conferințe și fel de fel de proiecții unice. Peliculele și invitații speciali așteaptă publicul la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Union și alte săli din București.

Ediția din acest an a festivalului va fi deschisă ca pe Coasta de Azur, cu pelicula Everybody Knows. Filmul, ieșit de sub bagheta regizorului iranian Ashgar Fahardi, dublu laureat al premiilor Oscar, creionează viața dintr-un sat spaniol așa cum străinilor le este greu să o cunoască. Trecutul nevindecat iese la iveală atunci când protagoniștii – Penélope Cruz și Javier Bardem – ajung la o nuntă din sat.  

poster jpg jpeg

Unul dintre cele mai așteptate momente din cadrul festivalului este Ziua de Aur. La fiecare ediție este rezervată o anumită zi dedicată doar premianților marilor competiții cinematografice din Europa – Cannes, Berlin și Veneția. În acest an, data care trebuie încercuită în calendar este 28 octombrie, ultima zi de festival. Atunci, la București, va rula în exclusivitate pelicula Roma, în regia lui Alfonso Cuarón. Filmul, câștigător al Leului de Aur la Veneția, este un portret alb-negru, intim, al femeilor din lumea mexicană a lui Cuarón. Pentru realizarea lui, regizorul a folosit aproape doar mobilier care a aparținut familiei sale.

Și pentru că festivalul Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura în aceeași perioadă cu Festivalul Național de Teatru, numitorul comun al celor două va fi omagierea marelui om de cultură Lucian Pintilie. Seara de 20 octombrie este seara dedicată lui, la Muzeul Țăranului Român. Acolo, în prezența mai multor artiști și colaboratori ai marelui cineast, vor fi proiectate documentarul Fără titlu, o peliculă despre Lucian Pintilie, și filmul De ce trag clopotele, Mitică?, film realizat în 1979, dar interzis de regimul comunist și proiectat în România abia în anul 1990. Integrala Lucian Pintilie va fi proiectată pe tot parcursul festivalului la Cinema Muzeul Țăranului și la Cinemateca Union.