Lansare Memoria frunzelor moarte, de Marie Hélène Fabra Bratianu jpeg

Lansare Memoria frunzelor moarte, de Marie-Hélène Fabra Bratianu

Marti, 3 aprilie 2012, ora 18:00, la libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45, Bucuresti), va avea loc lansarea volumului, Memoria frunzelor moarte, de Marie-Hélène Fabra Bratianu, aparut in colectia Memorii/Jurnale, in traducerea lui Emanoil Marcu, la Editura Humanitas.

La eveniment vor lua cuvantul:Marie-Hélène Fabra Bratianu, Neagu Djuvara, Andrei Pippidi, Lidia Bodea, Vlad Russo.

Pentru Marie-Hélène Fabra Brătianu, România a fost o vreme doar ecoul unor poveşti auzite, în Franţa, de la mama şi de la bunica ei, poveşti despre o lume dispărută, despre locuri niciodată văzute şi despre oameni care nu mai existau. Şi ar fi putut rămâne aşa, dacă moartea mamei sale, revenită după Revoluţie pentru lungi perioade în ţara de origine, n-ar fi silit-o să vină aici pe urmele ei şi să descopere cu uimire patria strămoşilor ei şi povestea vieţii lor. Din aceste călătorii în timp şi spaţiu, din această adevărată coborâre la origini, s-a născut o urgentă nevoie de a spune, care a luat chipul cărţii de faţă. O carte despre realităţile deconcertante din România de azi;despre amintirea unei alte Românii, păstrată în revelatoarele memorii ale bunicii sale, Elena Brătianu, născută Sturdza, transcrise de nepoată cu înfiorare;despre statura impunătoare a bunicului ei, istoricul şi omul politic Gheorghe Brătianu. O carte în care umorul şi nostalgia îşi dau permanent replica, ajutându-ne poate să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine.

MARIE-HÉLÈNE FABRA, fiică a Ilenei (Ioana, pentru familie) Brătianu şi nepoată a lui Gheorghe Brătianu, s-a născut la Paris, oraş pe care nu l-a părăsit niciodată. A studiat pictura la École des Beaux Arts şi la École du Louvre. A participat la nenumărate expoziţii de grup şi a avut câ teva expoziţii personale, printre care Paysages:Café culturel Saint-Denis(2000), Peinture et psychanalyse:Collectif 125(Paris, 2005), Copyright projekt:Mythologies mélancoliques(Berlin, 2008). În paralel, a fost o vreme ghid la Paris, a predat istoria artei şi a ţinut cursuri de pictură şi desen la diferite centre culturale, în închisori şi spitale. A realizat două filme de autor:Oedipe au pouvoir(2005) şi Oedipe, mon frère(2007), psihodrame turnate cu deţinuţi-pacienţi ai unităţii psihiatrice a închisorii din Fresnes. Este căsătorită cu Marc Lebiez şi are două fiice, Judith şi Pauline.