„Cutia Pandorei. Chestiunea armeană în arhivele diplomatice românești”, de Vartan Arachelian

Lansare de carte: Chestiunea armeană în arhivele diplomatice românești

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 7 mai 2024

Editura Vremea lansează miercuri, 8 mai, ora 11:00, la Biblioteca Academiei Române, volumul „Cutia Pandorei. Chestiunea armeană în arhivele diplomatice românești”, de Vartan Arachelian.

Volumul este dedicat unui subiect istoric controversat: genocidul armean început la data de 24 aprilie 1915. Cartea se bazează pe o cercetare minuțioasă a arhivelor diplomatice românești și conține ilustrații oferite de Muzeul Genocidului Armean și de Episcopia Bisericii Armene din Nagorno-Karabah, informează un comunicat al editurii Vremea.

„Așa cum cititorul va afla în una din paginile cărții, nu am ambiția de a fi un istoric profesionalizat în cercetare, ci un degustător de arhive.”, mărturisește Vartan Arachelian în primele pagini ale volumului menit să atragă atenția publicului de azi asupra uneia dintre marile drame ale secolului XX. Un milion și două sute de mii de armeni care trăiau în Turcia și-au pierdut viața în ceea ce istoria a consemnat sub denumirea de genocidul armean.

Vartan Arachelian
Vartan Arachelian

„De ziua cărții a ieșit din tipar Chestiunea armeană în arhivele diplomatice românești, o carte-avertisment pentru secolul XXI, pe care l-am dori mai luminos decât cel precedent. Ea vorbește despre primul genocid comis în secolul XX, secolul genocidului: 1915-1923, fapt istoric încă prea puțin cunoscut.”, a declarat Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

Lansarea de carte va avea loc pe 8 mai, ora 11:00, în Amfiteatrul I.H.Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române, în prezența iubitorilor de istorie adevărată și a invitaților la cuvânt: ÎPS Datev Agopian (Arhiepiscopul Bisericii Armene din România și Bulgaria), Adrian Niculescu (istoric), Toma Roman Jr. (istoric) și, evident, Vartan Arachelian. Evenimentul va fi moderat de Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.