Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României jpeg

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Muzeul Naţional de Artă al României, Ambasada Republicii Cehe în România şi Igloo media, în parteneriat cu grupul CEZ în România, au plăcerea să vă invite joi, 24 octombrie, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României, deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR. La vernisajul expoziţiei va avea loc şi lansarea albumului monografic al arhitectului Karel Líman, publicat de editura Igloo media. Evenimentul este organizat la iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, cu prilejul celei de a 92-a aniversări a zilei de naştere a MS Regele Mihai I.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze la aniela.macarin@igloo.ro.

Expoziţia propune, prin intermediul unei selecţii de fotografii, o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 – 1929), creaţia acestuia fiind foarte puţin cunoscută în România contemporană. Imaginile alese realizează, prin mijloace fotografice deosebite, o introspecţie asupra viziunii sale despre arta totală a construcţiei, Líman devenind cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a României. Curatorul expoziţiei este prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Karel Líman s-a născut în Boemia, în acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de meşteşugari. A studiat arhitectura în cadrul Politehnicii din Praga, apoi a urmat cursurile prestigioasei instituţii germane de învăţământ superior Bauakademie din München.

După încheierea studiilor a plecat la Viena şi a lucrat o perioadă pentru firma Hellmer &Felmer, specializată în construcţia caselor de lux din zona rezidenţială a capitalei austriece. În 1894 Karel Líman a părăsit Viena şi s-a stabilit definitiv la Bucureşti unde va trăi 45 de ani, până la moartea sa. În România a fost angajat iniţial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat în slujba Casei Regale a României. Începând din anul 1904 se va afla la conducera Biroului Regal de Arhitectură.

Din ordinul Regelui Carol I, lui Karel Líman i s-au încredinţat importante lucrări de arhitectură, printre care:reconfigurarea, amplificarea şi redecorarea castelului Peleş (1896-1914), proiectul şi construcţia castelului Pelişor (1898-1903) şi refacerea tuturor clădirilor adminstrative de pe Domeniul Regal Peleş. În perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre reşedinţele Reginei Maria.

Pentru o scurtă perioadă de timp Karel Líman a fost şi arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care astăzi are plăcerea de a găzdui această expoziţie.

Muzeul Naţional de Artă al României continuă astfel prezentarea expoziţiilor dedicate unor mari arhitecţi:Henrieta Delavrancea Gibory (2009), Ion Mincu. Desene şi proiecte de arhitectură (2009-2010), Horia Creangă-crezul simplităţii (2012), I.D. Berindei (1871-1928) Proiecte de arhitectură:palatele urbane (2012). 

Expoziţia:Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a RomânieiDurata:25 octombrie 2013 – 12 ianuarie 2014Locaţia:Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile KretzulescuTarif întreg:4 leiGratuit:în prima miercuri a fiecărei luni