Istoria ÔÇ×Solidarit─â╚ŤiiÔÇŁ poloneze, la Bucure╚Öti jpeg

Istoria ÔÇ×Solidarit─â╚ŤiiÔÇŁ poloneze, la Bucure╚Öti

Muzeul Na╚Ťional de Art─â al Rom├óniei ╚Öi Institutul Polonez din Bucure╚Öti prezint─â publicului bucure╚Ötean, ├«ntr-un loc simbolic pentru rom├óni, o expozi╚Ťie despre istoria sindicatului ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ din Polonia anului 1989. ÔÇ×A 40-a aniversare a revolu╚Ťiei SolidaritateaÔÇŁ poate fi urm─ârit─â ├«n aer liber, p├ón─â pe 10 septembrie 2020, fiind expus─â pe gardul fostului Palat Regal, chiar ├«n vecin─âtatea Pie╚Ťei Revolu╚Ťiei. 

Expozi╚Ťia este realizat─â la aniversarea a 40 de ani de la ├«nfiin╚Ťarea sindicatului ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ din Polonia, care a contribuit la c─âderea comunismului ├«n Europa Central─â ╚Öi de Est, informeaz─â un comunicat al Muzeului Na╚Ťional de Art─â al Rom├óniei.

Condus─â de ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ prin metode pa╚Önice, revolu╚Ťia din 1980 a dus la c─âderea comunismului ├«n Polonia ├«n vara anului 1989. De asemenea, a provocat o avalan╚Ö─â care a afectat ├«ntregul a╚Öa-numit bloc estic ╚Öi s-a ├«ncheiat cu c─âderea Zidului Berlinului, iar mai t├órziu cu sf├ór╚Öitul dictaturii lui Nicolae Ceau╚Öescu ├«n Rom├ónia.

Sindicatul Independent Autocefal ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ a fost ├«nregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorit─â unui val mare de greve muncitore╚Öti, ╚Öi a adunat ├«n momentul s─âu de v├órf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speran╚Ť─â pentru o via╚Ť─â demn─â, mai bun─â, ├«n libertate.

Centrul European Solidaritatea Gdansk (foto: Mariusz Cieszewski)

Centrul European Solidaritatea Gdansk, foto Mariusz Cieszewski jpg jpeg

Marea mi╚Öcare social─â ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ, la conducerea c─âreia s-a aflat Lech Wa┼é─Ösa, a ajutat oamenii s─â se organizeze ╚Öi s─â-╚Öi exprime dorin╚Ťele, iar autorit─â╚Ťile comuniste din ╚Ťar─â au obligat ╚Ťara s─â negocieze ╚Öi s─â ├«ncheie acorduri cu sindicali╚Ötii. Sloganul ÔÇ×nu exist─â libertate f─âr─â solidaritateÔÇŁ a devenit mesajul unei revolu╚Ťii pa╚Önice ╚Öi a r─âmas ├«n mintea polonezilor ani de zile.

Datorit─â determin─ârii a mii de oameni, ├«n 1989 Polonia a devenit prima ╚Ťar─â a a╚Öa-numitului bloc estic, ├«n care, urmare a discu╚Ťiilor de la ÔÇ×Masa rotund─âÔÇŁ, s-a ajuns la un acord ce a determinat organizarea de alegeri parlamentare par╚Ťial libere ╚Öi pr─âbu╚Öirea sistemului comunist. Alte ╚Ť─âri au urmat calea Poloniei.

Expozi╚Ťia ÔÇ×A 40-a aniversare a revolu╚Ťiei SolidaritateaÔÇŁ, preg─âtit─â ├«n versiunea ├«n limba rom├ón─â de Institutul Polonez din Bucure╚Öti, poate fi v─âzut─â pe gardul MNAR de pe Calea Victoriei nr. 49-53 din Bucure╚Öti, ├«ntre 24 august ╚Öi 10 septembrie 2020, iar apoi, p├ón─â la sf├ór╚Öitul lunii septembrie, pe gardul Muzeul Colec╚Ťiilor de Art─â din Calea Victoriei nr. 111.