Între dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere   Trasând frontiere la finalul Marelui Război jpeg

Între dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2018

Pe data de 19 octombrie 2018, ora 18.00, vă invităm să participați la conferința „Între dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război” – susținută de Alin-Victor Matei, lector universitar doctor în cadrul Facultății de istorie a Universității București. Conferința va fi urmată de un webinar cu aceeași temă.

În contextul celebrării anului Centenar, comunicarea își propune să răspundă întrebărilor Cum putea fi desenată o graniță rezonabilă în condițiile unei situații pe teren în care argumentele politico-strategice, economice sau etnice se băteau cap în cap? Care dintre ele trebuia prioritizat?

Sfârșitul primului război mondial a adus cu sine cel mai amplu efort de redesenare a granițelor din istorie. Cei patru ani de război total au radicalizat obiectivele combatanților și au contribuit direct la implozia/dezintegrarea unora dintre ei. În 1918, statul-națiune părea a fi modelul politic confirmat de experiența războiului în defavoarea conglomeratelor multinaționale.

Negociatorii păcii s-au văzut confruntați cu o problemă de o magnitudine fără precedent, în condițiile în care noua geografie politică era considerată a fi una din cheile noii ordini internaționale. Trasarea noilor frontiere s-a transformat într-un proces anevoios, cu o chimie foarte complicată. 

Rezultatul a fost tranșat pe fondul dezbaterilor legate de noile principii care trebuiau să guverneze reorganizarea ordinii internaționale. În deciziile finale însă, au intrat considerente de ordin etnic, strategic, economic, precum și raporturile de forță în perpetuă mișcare dintre diferitele coaliții de mari puteri și actori locali implicate în aceste hotărâri. 

Alin-Victor Matei este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie în cadrul Universității din București, specializat in istoria relațiilor internaționale și istoria conflictului în secolul XX. 


Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site și a achitării taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți: 

http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/intre-dreptul-istoric-dreptul-popoarelor-si-politica-de-putere/