image

Întâlnire la muzeu, cu Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș

Marți, 28 iunie 2022, orele 18.00, în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă al României are loc o nouă „Întâlnire la muzeu”, proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice.

Invitatul Muzeului Național de Artă al României va fi directorul Muzeului Național Peleș, domnul Narcis Dorin Ion, autorul unei monografii-eveniment despre Regele Carol al II-lea al României, informează un comunicat al muzeului.

Dialogul va urmări punerea în evidență a contribuției Regelui Carol al II-lea la edificarea climatului cultural efervescent din perioada interbelică, dar și poziția sa de beneficiar și victimă a climatului politic din România anilor ’30.

Narcis Dorin Ion a fost director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor și director general al Muzeului Național Bran, iar din aprilie 2016 este directorul Muzeului Național Peleș din Sinaia.

Din anul 2014 este vicepreședinte al Comitetului Național Român - ICOM. Este  și membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.

A absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Istorie a Universității din București (1997) și a obținut masteratul la aceeași facultate în 1998. Este doctor în istorie din 2006, cu tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu” al Academiei Române (2013).

Pentru lucrările sale istorice a fost distins cu Premiile „I.C. Filitti”, „Nicolae Iorga” și „Dinu C. Giurescu” ale Fundației Culturale Magazin Istoric (2018, 2019, 2021) și cu Premiul „Constantin Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion (2018).