Incidentul Asano sau R─âzbunarea celor 47 de ronini jpeg

Incidentul Asano sau R─âzbunarea celor 47 de ronini

├Än anul 1701, seniorii (daimyo) domeniului Ako, Asano Naganori ╚Öi Kamei, au fost ├«n╚Ötiin╚Ťa╚Ťi c─â trebuie s─â preg─âteasc─â o recep╚Ťie pentru convoiul ├«mp─âratului, care se afla ├«n drum spre Edo, capitala Japoniei. Cei doi urmau s─â primeasc─â instruc╚Ťiunile referitoare la eticheta cur╚Ťii, de la Kira Yoshinaka, un ├«nalt oficial imperial ╚Öi om de ├«ncredere ai shogunului Tokugawa Tsunayoshi.

Kira, nemul╚Ťumit de darurile primite de la Asano ╚Öi Kamei, a adoptat o atitudine dispre╚Ťuitoare fa╚Ť─â de ace╚Ötia; dac─â Asano a suportat cu stoicism tratamentul (era un adept convins al moralei confucianiste), Kamei, atins ├«n orgoliul lui de samurai s-a hot─âr├ót s─â-l ucid─â. Apropia╚Ťii i-au atras ├«ns─â aten╚Ťia asupra dezastrului care s-ar abate asupra familiei sale dac─â ar comite acest gest ╚Öi l-au determinat s─â renun╚Ťe. Kira a primit ╚Öi o mit─â substan╚Ťial─â pentru a-╚Öi schimba atitudinea fa╚Ť─â de Kamei.

El a continuat ├«ns─â s─â-l trateze pe Asano cu acela╚Öi dispre╚Ť, neezit├ónd s─â-l umileasc─â ├«n public. La un moment dat, acesta nu a mai rezistat insultelor ╚Öi l-a atacat pe ├«naltul oficial cu un pumnal, chiar ├«n palatul imperial de la Edo, r─ânindu- l la fa╚Ť─â. Kira a fost salvat de la moarte de interven╚Ťia g─ârzilor de corp. Chiar dac─â Kira nu a fost grav r─ânit, atacul asupra unui reprezentant al shogunului era considerat─â o grav─â ofens─â.

Mai mult ├«ns─â dec├ót at├ót, orice fel de act de violen╚Ť─â era complet interzis ├«n palatul de la Edo, a╚Öa ├«nc├ót, pentru gestul lui, Asano nu putea primi dec├ót o singur─â sentin╚Ť─â: condamnarea la moarte. Pentru c─â era samurai i s-a permis s─â se sinucid─â, conform codului onoarei (bushido), f─âc├óndu-╚Öi sepuku, pe 21 aprilie 1701. Poemul pe care l-a scris ├«naintea mor╚Ťii suna astfel:

ÔÇ×Mai mult dec├ót florile de cire╚Ö
Ce invită vântul să le spulbere
Eu mă întreb ce să fac
Cu restul prim─âverii.ÔÇŁ

Legile japoneze prevedeau de asemenea c─â toat─â averea celui condamnat era confiscat─â, ├«n timp ce samuraii afla╚Ťi sub comanda sa urmau s─â devin─â ronini (samurai f─âr─â st─âp├ón). Din cei peste 300 de oameni ai lui Asano, un num─âr de 47 de ronini, condu╚Öi de Oishi Kuranosuke, s-au adunat ├«n secret ╚Öi au jurat c─â-╚Öi vor r─âzbuna st─âp├ónul, ucig├óndu-l pe Kira.

Primul pas pe care trebuiau s─â-l fac─â era de a-i adormi vigilen╚Ťa lui Kira care, tem├óndu-se de un eventual atac era ├«n permanen╚Ť─â p─âzit de samuraii s─âi ╚Öi avea spioni pu╚Öi s─â-i urm─âreasc─â pe ronini lui Asano, ├«n special pe Oishi. Pentru a-l deruta pe Kira, Oishi a ├«nceput s─â frecventeze localurile ╚Öi bordelurile, purt├óndu-se ca un alcoolic ╚Öi ca un vagabond. Comportamentul s─âu a avut rezultatul scontat, Kira renun╚Ť├ónd la o mare parte din g─ârzile sale, convins fiind c─â nu mai exist─â nici un pericol. Timp de doi ani, roninii au preg─âtit cu minu╚Ťiozitate atacul asupra re╚Öedin╚Ťei celui considerat vinovat de moartea st─âp├ónului lor.

Pe 14 decembrie 1702, cei 47 de ronini, ├«narma╚Ťi cu s─âbii ╚Öi arcuri cu s─âge╚Ťi, au atacat palatul lui Kira din Edo. C├ó╚Ťiva dintre ei au escaladat zidurile, au imobilizat g─ârzile castelului ╚Öi au dat semnalul atacului. Un grup, condus de Oishi a atacat intrarea principal─â, iar al doilea, condus de fiul s─âu Chikara, a atacat intrarea din spate. ├Än urma confrunt─ârii, s-au ├«nregistrat 16 victime dintre cei care au ├«ncercat s─â apere castelul, alte 22 de persoane fiind r─ânite.

Kira s-a ascuns ├«ntr-un closet, ├«mpreun─â cu so╚Ťia ╚Öi c├óteva servitoare. A fost g─âsi de atacatori care, din respect pentru pozi╚Ťia sa ├«nalt─â, i-au spus c─â ├«i vor permite s─â-╚Öi fac─â sepuku. Cum ├«ns─â Kira tremura de fric─â ╚Öi refuza s─â-╚Öi ia via╚Ťa, Oishi i-a t─âiat capul cu sabia.

Unul dintre ronini a fost trimis imediat la fostul domeniu al lui Asano, pentru a anun╚Ťa familia c─â r─âzbunarea a fost dus─â la cap─ât. Restul s-a ├«ndreptat spre morm├óntul fostului lor st─âp├ón de la Senkaku-ji, pe care au depus capul infamului Kira, dup─â care s-au predat. Condamnarea la moarte era inevitabil─â; r─âm├ónea de stabilit doar modul ├«n care aceasta se va produce. ├Än mod normal, pentru actele de r─âzbunare soldate cu uciderea unui ├«nalt oficial, legea japonez─â prevedea sf├órtecarea vinovatului ├«n patru.

Shogunul a primit ├«ns─â numeroase peti╚Ťii din partea popula╚Ťiei, care-i cereau s─â le permit─â roninilor s─â moar─â cu demnitate, lucru pe care l-a acceptat, astfel c─â, pe 4 februarie 1703, cei 46 de ronini ╚Öi-au f─âcut sepuku. Cel de-al 47-lea, care fusese trimis s─â r─âsp├óndeasc─â vestea, a fost iertat de shogun, dup─â ce s-a ├«ntors la Edo.

Ac╚Ťiunea a avut ╚Öi alte urm─âri. ├Än primul r├ónd, clanul lui Asano a fost reabilitat de c─âtre shogun ╚Öi a primit ├«napoi o bun─â parte din propriet─â╚Ťile de╚Ťinute ├«nainte de anul 1701. ├Än al doilea r├ónd, foarte mul╚Ťi dintre samuraii care r─âm─âseser─â f─âr─â angajament, au putut intra din nou ├«n slujba unui daimyo. ÔÇ×R─âzbun─âtoriiÔÇŁ aveau s─â fie ├«ngropa╚Ťi ├«n fa╚Ťa morm├óntului lui Asano, iar hainele ╚Öi armele lor au fost p─âstrate ├«ntr-un templu din apropiere.

Locul ├«n care au fost ├«nmorm├ónta╚Ťi a devenit un adev─ârat loc de pelerinaj pentru japonezi. Se spune c─â un om care odat─â ├«╚Öi b─âtuse joc de Oishi, pe c├ónd acesta f─âcea pe be╚Ťivul ╚Öi cer╚Öetorul pentru a-l duce ├«n eroare pe Kira, a venit la morm├óntul acestuia, ╚Öi-a cerut iertare ╚Öi apoi s-a sinucis. Despre faptele celor 47 de ronini s-au scris c─âr╚Ťi, s-au compus c├óntece ╚Öi poezii ╚Öi au fost f─âcute mai multe documentare ╚Öi filme artistice.


Mormant Asano Naganori jpg jpeg

Mormântul lui Asano Naganori