Afiș Baroque 4 Tech 03 jpg

Inaugurarea noului sistem de iluminat al Palatului Baroc din Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) continuă să exploreze intersecția dintre artă, știință și tehnologie prin organizarea evenimentului „Baroque4Tech”. 

Acest eveniment, parte a proiectului „Baroque Reloaded”, va avea loc joi, 30 mai 2024 și promite să aducă în prim-plan un spectacol grandios organizat în jurul a trei elemente distincte: inaugurarea noului sistem de iluminat al Palatului Baroc, organizarea unei expoziții multimedia și un concert cu valențe multisenzoriale, informează un comunicat al MNArT.

Spațiul Galeriei L va fi valorificat printr-o expoziție multimedia care își propune să ofere o perspectivă cuprinzătoare asupra evoluției evenimentelor din anul precedent. Expoziția va evidenția patrimoniul MNArT și arhitectura Palatului Baroc prin intermediul unor proiecții realizate cu echipamente performante și dotări tehnice specifice utilizate pentru prima dată în cadrul muzeului care au fost achiziționate cu prilejul anului 2023 Timișoara - Capitală Europeană a Culturii.

Imaginile proiectate ne vor reaminti cele mai reprezentative evenimente desfășurate în anul 2023 și vor ilustra moștenirea lăsată de acestea, inclusiv impresiile personale și desenele participative realizate în cadrul atelierelor de mediere culturală cu publicul. Fiecare element vizual va oferi o fereastră către emoțiile, gândurile și perspectivele celor implicați, evidențiind importanța culturală și socială a muzeului în cadrul dinamicii comunității.

Ca o particularitate, odată cu lăsarea serii, vom inaugura noul sistem de semnalizare cromatică a prezenței Muzeului de Artă în spațiul public transformând dinamic fațada barocă printr-un show de lumini configurat în relație cu volumele arhitecturale și relația plin-gol a Palatului Baroc. Paleta de culori este inspirată din gama cromatică a Barocului, fiind reinterpretată prin intermediul celor mai avansate tehnologii de iluminat ce combină optică, electronică și design inteligent.

Noul sistem de iluminat al muzeului va contura o personalitate nouă a prezenței MNArT în spațiul public contribuind la o percepție fascinantă a Pieței Unirii, evidențiind totodată muzeul ca un organism viu și colorat care semnalează noul puls al orașului, dincolo de anul 2023.

De la ora 21.30, seara va culmina cu un concert al trupei Survolaj, desfășurat sub cupola arborelui anvelopat în proiecții video, în atmosfera misterioasă a curții interioare de pe strada Mercy a Palatului Baroc.