Idei în Agora: „Nebunie și justiție la români în secolele XVII-XX”

Idei în Agora: „Nebunie și justiție la români în secolele XVII-XX”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 25 ianuarie 2023

Muzeul Municipiului București invită publicul la „Idei în Agora” marți, 31 ianuarie 2023, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Octavian Buda va fi în dialog cu Sorin Antohi, pe tema: „Nebunie și justiție la români în secolele XVII-XX”. Intrarea este liberă.

Octavian Buda revine la Idei în Agora (cf. XVI: „Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională”, conferință, 6.02.2018) pentru un dialog despre nebunie și justiție la români care pornește de la un volum coordonat de el la Editura Academiei în 2021, „Giudețul nebuniei. Expertize psihiatrice în trecutul românesc: 1646-1940”, informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

„Spre deosebire de majoritatea istoricilor medicinei de la noi, pozitiviști în cel mai bun caz, invitatul din această seară are o solidă cultură filozofică, precum și o bună cunoaștere a altor științe sociale și umane. La el, de pildă, referințele rituale la Foucault, de regulă ingenue ori mecanice, sunt pertinente și se înscriu în curentul mai larg, lansat în anii ’60 (când psihologia, psihiatria, psihanaliza și sociologia erau într-o profundă criză epistemologică și ideologică), de deconstrucție a tuturor paradigmelor pe baza post-structuralismului (anarhist) triumfător în științele umaniste. În plus, abordarea cuprinzătoare a lui Octavian Buda a beneficiat de evoluțiile mai recente din discuția despre natură și cultură/socializare, abordate de mine la Idei în Agora și cu Marius Turda și Jean-Jacques Askenasym”, notează Sorin Antohi.