ICR Varşovia celebrează aniversarea  a 75 de ani de la Refugiul Polonez în România jpeg

ICR Varşovia celebrează aniversarea a 75 de ani de la Refugiul Polonez în România

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2014

În zilele de 4 și 5 decembrie, Institutul Cultural Român de la Varșovia a pregătit o suită de evenimente menite să marcheze împlinirea a 75 de ani de la Marele Refugiu Polonez în România. Evenimentele, care se vor desfășura la Łódź şi Cracovia, fac parte din programul special conceput şi derulat de ICR Varșovia pe tot parcursul anului 2014 pentru aniversarea a trei sferturi de secol de la importanta acțiune de solidaritate inițiată în anul 1939.

În urma declanşării celui de-al Doilea Război Mondial, Marele Refugiu Polonez în România este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone. În urmă cu 75 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român, dar şi cetăţenii obişnuiţi, le-au oferit celor aproximativ 50.000 de refugiaţi, timp de mai mulţi ani, până la terminarea războiului şi chiar şi după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală. Mai mult, o parte semnificativă a tezaurului polonez a fost conservată în băncile româneşti, fiind restituită integral autorităţilor poloneze la terminarea ostilităţilor. Generozitatea noastră nu a fost lipsită de riscuri, cu atât mai mult cu cât România a fost o perioadă aliata militară a Germaniei.

În data de 4 decembrie, la Łódź, la Biblioteca Voievodală Józef Piłsudski, Institutul Cultural Român organizeazăprezentarea volumului Refugiaţii polonezi în România 1939-1945. Documente din Arhivele Naţionale ale României(publicat de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia, în colaborare cu Arhivele Naţionale din Bucureşti), cu participarea din România a dr. Mioara Anton, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti.

Evenimentulde la Łódź vafi urmat, în data de 5 decembrie, de o nouă lansare a volumului Refugiaţii polonezi în România 1939-1945. Documente din Arhivele Naţionale ale României, care va avea loc laBiblioteca Voievodală din Cracovia, de asemenea, în prezenţa istoricului român. Prezentarea cărţii va fi urmată de vernisajul expoziţiei fotodocumentareAurul polonez la Banca Naţională a României 1939-1947, realizată împreună cu Banca Naţională a României. Expoziţia, conţinând documente şi fotografii de arhivă referitoare la tezaurul polonez salvat în România, la relațiile dintre cele două bănci naționale în perioada dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, de asemenea punctând relațiile diplomatice româno-polone din anii interbelici, va fi deschisă publicului, timp de câteva săpătămâni, în spațiul expozițional al Bibliotecii Voievodale din Cracovia.

La manifestări sunt invitați istorici și specialiști în tematica prezentată, membri ai comunității românești din Polonia, dar și foști refugiați polonezi în România.