„Icoane cu hărți în sud-estul european” – conferință la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

„Icoane cu hărți în sud-estul european” – conferință la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi organizează miercuri, 19 aprilie 2023, ora 18:00, conferința „Icoane cu hărți în sud-estul european: conexiuni între cartografie, hagiografie şi identitate în secolele XVII -XVIII”, susținută de cercetător doctor Elisabeta Negrău, de la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române.

La sfârșitul secolului al XVI-lea și pe parcursul secolului al XVII-lea, atât evoluția peisajului ca gen artistic autonom în Occident, cât și dezvoltarea cartografiei au generat influențe în cultura vizuală a Europei de Sud-Est. Artiștii greci au început să facă concesii unor reprezentări mai detaliate de situri legate de istoriile sacre, sau de locuri care adăposteau relicve făcătoare de minuni.

În cadrul prelegerii vom prezenta un grup de icoane grecești datând din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, care încorporează hărți sau conţin reprezentări topografice ale unor situri geografice identificabile, integrate în iconografiile sacre.

Participarea este gratuită, în baza unei rezervări pe care o puteți face accesând acest link. Mai multe detalii aflaţi accesând pagina evenimentului.

Conferința va avea loc la sediul muzeului din Strada Londra nr. 39, sector 1, Bucureşti și face parte din seria de evenimente organizate cu ocazia aniversării a 20 de ani de la deschiderea Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București.